KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Najjednostavniji recept za najbolje domaće njoke

| Autor: Glas Istre
(Unsplash)

(Unsplash)


Iako u nedostatku vremena često posežemo za kupovnim, gotovim njokima, ništa se ne može usporediti sa svježim domaćim njokima. Priprema je izuzetno jednostavna, a možete ih servirati sa šugom, umakom od pomidora, umakom od gorgonzole…

Sastojci za 6 osoba:

  • 1 - 1,5 kg krumpira
  • 2 - 3 jaja
  • prstohvat soli
  • brašno tip 500 (glatko)

Priprema:

Krumpire s korom skuhati u slanoj vodi i kad su dovoljno meki, oguliti im koru i na nabrašnjenoj podlozi protisnuti ih kroz tijesak za krumpir.

U smjesi protisnutog krumpira napravite rupu, posolite i stavite dva do tri jaja.

Miješati i dodavati brašno do te mjere dok se ne stvori glatko tijesto.

Ne pretjerivati sa brašnom da ne postanu pretvrdi.

Jednom kad je tijesto napravljeno, uzimati komad po komad tako pripremljenog tijesta i razvaljati u traku debljine kobasice (cca 2 cm).

Razrezati na komade od cca 2 cm, i kako režete pobrašnite da se ne lijepe.

Pristaviti vodu s prstohvatom sol i kad zaključa ubacivati njoke u vodu i promiješati. Kuhati njoke cca 3 -4 minute, a čim isplivaju na površinu, znači da su gotovi - izvadite ih iz vode da se iscijede, staviti ih zdjelu i zalijte ih umakom po želji.

Savjet: Ako želite da njoki upiju više umaka poželjno je da ih kad ih izrežete prođete preko ribeža ili s pirunom, da budu rebrasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter