Najbolji dio najbolje ribe ne sprema se svaki dan. Rep grdobine ili rošpa delicija je za posebne prilike.
Repovi grdobine umotani u listove finog pršuta preporuka je našeg enologa Emila Perdeca uz predloženo vino. Ako vam kujundžuša nije pri ruci, odležana malvazija dobar je izbor.
SASTOJCI ZA ČETIRI OSOBE:
jedan očišćen rep grdobine (oko 600 grama)
žličica Vegete
češnjak
200 grama pršuta
žličica svježe majčine dušice
4 žlice maslinovog ulja
80 ml bijelog vina.
PRILOG
500 g krumpira
sol
svežanj blitve (400 g)
3 žlice maslinovog ulja
češanj češnjaka.
PRIPREMA
Očišćenoj grdobini odvojite filete od srednje kosti. Filete pospite Vegetom i češnjakom u granulama. Na dasci napravite posteljicu od trakica pršuta, preko njih stavite filet, pospite majčinom dušicom, zamotajte i pričvrstite čačkalicama. Na zagrijanom maslinovom ulju popecite svitke s obje strane. Premjestite u posudu za pečenje i podlijte vinom. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-30 minuta.
Za prilog stavite kuhati krumpir u posoljenu vodu. Na pola kuhanja dodajte narezanu blitvu i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Na zagrijano ulje dodajte protisnuti češnjak, a zatim ocijeđeni krumpir s blitvom.
Poslužite toplu pečenu grdobinu s krumpirom i blitvom. Umjesto pršuta, za omatanje možete upotrijebiti i pancetu.