Za pripremu je dovoljno 15-ak minuta (Ilustracija)
Ovaj recept najukusniji je s klasičnim špagetima, ali možete ga raditi i s drugim vrstama dugačke tjestenine. Ključan korak u pripremanju ovakvih jednostavnih recepata s tjesteninom jest da umaku dodate otprilike jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kombinacija masnoće iz umaka i škroba iz vode učinit će da se umak zgusne i primi za tjesteninu, piše portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI (ZA ŠEST OSOBA):
500 grama špageta (ili druge dugačke tjestenine)
četiri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 režnja češnjaka, zdrobljena
pola glavice žutog luka, sitno nasjeckanog
400 grama pasirane rajčice iz konzerve
150 grama tune iz konzerve
30 grama nasjeckanog peršina
PRIPREMA:
Skuhajte špagete u velikom loncu u slanoj vodi, jednu minutu manje nego što piše na pakiranju.
Pripremite umak dok se tjestenina kuha. Maslinovo ulje zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga dok ne pusti miris. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte rajčicu i pola šalice vode. Pustite da krčka tri minute pa dodajte tunu te maknite s vatre.
Kada je tjestenina gotova, uzmite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala te procijedite tjesteninu.
Dodajte tjesteninu u umak zajedno s ¾ šalice vode u kojoj se kuhala. Miješajte špagete dok se umak ne zgusne i ne primi za tjesteninu, jednu do dvije minute. Dodajte još vode u kojoj su se kuhali špageti ako je umak potrebno još omekšati.
Pospite peršinom te prema želji dodajte sol i papar.