Ilustracija
Sastojci:
300 g pečenih kestena, očišćenih
200 ml vrhnja za kuhanje
500 ml pilećeg temeljca
1 poriluk
30 g meda
40 g maslaca
130 ml bijelog vina
¼ žličice muškatnog oraščića
sol, papar
Priprema:
Poriluk očistite, operite i narežite na trakice. U tavu, na ugrijani maslac, dodajte narezani poriluk i kestene, začinite sa soli i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Nakon dvije, tri minute prženja začinite muškatnim oraščićem, dodajte med, ulijte bijelo vino, promiješajte i kuhajte dok vino napola ne ispari.
Zatim omekšale kestene izgnječite kuhačom, ulijte juhu i kuhajte dalje. Nakon 5-6 minuta kuhanja, štapnim mikserom izmiksajte sastojke, ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da zavri.
Gotovu juhu stavite u duboke tanjure, začinite bijelim paprom, ukrasite žlicom kiselog vrhnja, i sjeckanim peršinom te poslužite vruće.
Izvor: Index recepti