kuhajte s glasom istre

Recept dana: Juha od celera na malo drukčiji način

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 glavica luka, nasjeckanog

2 stabljike celera listaša, nasjeckane na kockice

2 češnja češnjaka, usitnjena

800 g celera korjenaša, oguljenog i nasjecakong na kockice

500 ml povrtnog temeljca

¼ žličice naribanog muškatnog oraščića

50 m punomasnog vrhnja

Crumble od lješnjaka:

2 žlice lješnjaka, grubo nasjeckanih

2 žlice krušnih mrvica

malo svježeg vlasca, sitno nasjeckanog 

Priprema:

Za početak zagrijte pola količine ulja u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk, celer listaš i češnjak u lonac i djelomično poklopite poklopcem. Pustite povrće da se znoji oko 15 minuta, ili dok ne omekša.

Zatim u lonac dodajte celer korjenaš i sve zalijte povrtnim temeljcem. Pustite da zakuha, zatim poklopite posudu i ostavite kuhati 15 do 20 minuta, odnosno dok celer ne omekša.

Nakon što je celer omekšao, maknite lonac s vatre i umiješajte muškatni oraščić, vrhnje te malo soli i papra po ukusu.

Usitnite štapnim mikserom dok ne postigne željenu gustoću.

Juhu poslužite u zdjelicama i žlicom pospite crumbleom od lješnjaka.

Dok se juha kuha, možete pripremiti preljev od lješnjaka. U tavi zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte lješnjake i krušne mrvice te ih lagano pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu i umiješajte vlasac, te začinite po želji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter