Ilustracija (Foto Pixabay)
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckanog
2 stabljike celera listaša, nasjeckane na kockice
2 češnja češnjaka, usitnjena
800 g celera korjenaša, oguljenog i nasjecakong na kockice
500 ml povrtnog temeljca
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
50 m punomasnog vrhnja
Crumble od lješnjaka:
2 žlice lješnjaka, grubo nasjeckanih
2 žlice krušnih mrvica
malo svježeg vlasca, sitno nasjeckanog
Priprema:
Za početak zagrijte pola količine ulja u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk, celer listaš i češnjak u lonac i djelomično poklopite poklopcem. Pustite povrće da se znoji oko 15 minuta, ili dok ne omekša.
Zatim u lonac dodajte celer korjenaš i sve zalijte povrtnim temeljcem. Pustite da zakuha, zatim poklopite posudu i ostavite kuhati 15 do 20 minuta, odnosno dok celer ne omekša.
Nakon što je celer omekšao, maknite lonac s vatre i umiješajte muškatni oraščić, vrhnje te malo soli i papra po ukusu.
Usitnite štapnim mikserom dok ne postigne željenu gustoću.
Juhu poslužite u zdjelicama i žlicom pospite crumbleom od lješnjaka.
Dok se juha kuha, možete pripremiti preljev od lješnjaka. U tavi zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte lješnjake i krušne mrvice te ih lagano pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu i umiješajte vlasac, te začinite po želji.