(Ilustracija)
Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora.
Riječ je o cjenovno pristupačnoj namirnici – kilogram ječmene kaše možete kupiti za sedam kuna, a zbog visokog postotka prehrambenih vlakana ona dobro zasićuje pa ćete njome uspješno nahraniti cijelu obitelj.
Ječmena kaša zvijezda je i ovog jednostavnog, finog i zasitnog variva koji možete skuhati za 20-ak kuna, piše portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
500 ml pasirane rajčice
200 g ječmene kaše
150 g smrznutog graška
50 g kukuruza šećerca iz konzerve ili leda
1 luk
1-2 mrkve
2-3 češnja češnjaka
1,5 litara vode
1-2 povrtna kocka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
PRIPREMA:
U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na komade zajedno s očišćenim kockicama mrkve.
Kad povrće omekša, dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
Podlijte povrće pasiranom rajčicom i vodom u kojoj ste rastopili povrtnu kocku. Dodajte ječmenu kašu i začine po želji. Pustite da tekućina zavrije, potom smanjite temperaturu na umjereno i kuhajte oko pola sata, odnosno dok ječmena kaša ne omekša.
Kad je ječmena kaša skuhana, dodajte grašak i kukuruz šećerac i kuhajte još koju minutu.
Kušajte jelo i začinite po ukusu.
Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!