KUHAJTE S GLASOM ISTRE

MORSKA KUŽINA: Šarena salata s grilanim povrćem, poširanim jajem i mariniranom tunom

| Autor: Vesna MEDVEDEC
Salata s tunom

Salata s tunom


Sastojci: 2 glavice šarene lisnate salate, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 1 mladi luk, šaka mahuna, 10-ak crnih otkoštanih maslina, 4 jaja, 200 g fileta tune u maslinovu ulju, svežanj svježeg korijandra, 1 limun, žličica meda, žličica senfa, velika žlica balzamičnog octa, sol i papar, maslinovo ulje, velika žlica octa (jabučni ili alkoholni) 

Priprema: Salate operemo, narežemo i ocijedimo. Paprike narežemo na kockice 2x2 cm. Mladi luk narežemo na kolutiće, razdvojimo zeleni od bijelog dijela. Mahunama odrežemo stapku i prepolovimo ih, blanširamo pet minuta u kipućoj vodi, ocijedimo i ohladimo u hladnoj vodi. 

Grilano povrće: u vrućoj tavi na maslinovu ulju dvije minute popržimo papriku, dodamo mahune, posolimo i popaprimo. Pečemo još dvije minute i dodamo bijeli dio mladog luka. Protresemo i maknemo s vatre. Poškropimo s nekoliko kapi limunova soka i maslinovim uljem, dosolimo i dopaprimo po potrebi. 

Umak: žlicu meda pomiješamo sa žlicom senfa, dodamo limunov sok i balzamični ocat. Lagano posolimo i dodamo duplu količinu maslinova ulja. Pjenjačom razradimo u kremasti umak. 

Poširana jaja: zakuhamo vodu, dodamo žlicu octa, smanjimo vatru da voda jedva kuha. Jaje razbijemo u malu grabilicu, potopimo je u tekućinu i nježno prevrnemo da jaje ostane kompaktno u tekućini.

Postupak ponovimo s ostalim jajima, poširamo ih 3-5 minuta, ovisno koliko tvrd želimo žutanjak. Izvadimo jaja

šupljom lopaticom da se ocijede. Salata: salatu začinimo umakom u velikoj zdjeli, podijelimo je na četiri tanjura, preko svake dodamo grilano povrće, masline, komadiće tune i zeleni dio luka, na kraju stavimo poširano jaje koje lagano posolimo te poškropimo sve s nekoliko kapi maslinova ulja. Natrgamo korijandra i pospemo po salati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter