KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Slasna rebarca u glazuri od balzamičnog octa i meda

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Ako tražite savršeno jelo koje će oduševiti vaše nepce, ova rebarca glazirana balzamičnim octom i medom su pravi izbor. Sočna i aromatična, obogaćena začinima poput koromača, ružmarina i dimljene paprike savršen su spoj kiselog i slatkog.

Priprema zahtjeva malo strpljenja, ali rezultat su mekana, slasna rebarca koja se doslovno tope u ustima.

Sastojci za rebarca

  • 2 komada svinjskih rebaraca (oko 1,8 kg)
  • 5 čajnih žličica soli
  • 1 žlica sjemenki koromača
  • 1 žlica listova ružmarina
  • 1 čajna žličica mljevene dimljene paprike
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1 čajna žličica crnog papra u zrnu
  • 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta

Glazura

  • 300 ml balzamičnog octa
  • 120 ml vode
  • 85 ml meda
  • 1 grančica ružmarina

Priprema

Posušite rebra papirnatim ručnicima. Nožem za maslac odvojite taku opnu koja prekriva unutarnju stranu rebara i uklonite je.

U mužaru, mlincu ili blenderu sameljite sjemenke komorača, listove ružmarina, cimet, dimljenu papriku, luk u prahu, crni papar u zrnu i sol u fini prah. Ravnomjerno utrljajte začinsku mješavinu s obje strane rebara. Zamotajte ih u foliju i ostavite tako barem sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.

Meso ostavite u foliji, položite ga u lim za pečenje i pecite dva i pol sata. Ako meso još nije mekano, pecite još pola sata pa ponovno provjerite.

Dok se rebarca peku, u lonac ulijte balzamični ocat, vodu i med, dodajte grančicu ružmarina i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte dok se glazura ne zgusne i reducira za pola.

Kada meso bude toliko mekano da se vilicom lako odvaja od kosti, izvadite ga iz pećnice. Odmotajte rebra iz folije, lim za pečenje obložite papirom i vratite u njega pečena rebarca. Nježno ih posušite papirnatim ručnikom i premažite glazurom s obje strane.

Vratite rebra u pećnicu i pecite još 1-3 minute sa svake strane. Pazite da glazura ne zagori.

Izvadite iz pećnice, narežite i poslužite s preostalom glazurom i prilogom po želji.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter