KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Tjestenina na grčki način: Orzo s mljevenim mesom

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jeste li upoznati s orzo tjesteninom? Ovo malo tijesto koje oblikom podsjeća na zrnca riže, ukusna su varijanta tjestenine koja je lijepa promjena od uobičajenih vrsta kao što su penne ili farfalle, a odlična je u juhama i složencima.

No orzo tjestenina divna je i “sama” kao prilog mesnim i ribljim jelima ili u kombinaciji s drugim namirnicama poput pikantnog mljevenog mesa.

U ovom grčkom receptu za orzo s mljevenim mesom, svježa paprika, mladi luk i odabrano začinsko bilje pružaju vatromet okusa dok kremasti, delikatni umak s grčkim jogurtom služi kao ravnoteža, pružajući savršeno toplo-hladno iskustvo na jeziku.

Sastojci (za 3-4 porcije):

  • 1 vezica mladog luka
  • 2 paprike (crvena i žuta)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica timijana
  • 300 g orzo tjestenine
  • 1,5 l temeljca od povrća
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 1 šaka svježeg peršina
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 1 limun
  • Sol i papar

Priprema:

Prvo je na redu povrće: mladi luk i dvije paprike operite i narežite na sitne kolutiće ili kockice. Zatim ogulite i sitno nasjeckajte češnjak, a listiće timijana pokupite sa stabljike. U velikom loncu zakuhajte povrtni temeljac i skuhajte orzo tjesteninu prema uputama na pakiranju te zatim ocijedite. U tavi ili drugom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite mljeveno meso, mladi luk, češnjak i timijan. Čim mljeveno meso porumeni i postane mrvičasto, sve deglazirajte bijelim vinom i dodajte paprike narezane na kockice.

Pustite da se sve krčka oko 10 minuta na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. U međuvremenu operite i nasjeckajte peršin. Grčki jogurt stavite u zdjelu i pomiješajte sa sokom od jednog limuna. Posolite, popaprite i umiješajte polovicu peršina. Sada pomiješajte orzo tjesteninu s mješavinom mljevenog mesa i povrća te začinite solju i paprom. Ubacite i preostali peršin.
Rasporedite na tanjure, pospite preostalim peršinom i po želji direktno na vrh dodajte grčki jogurt kao preljev.

Dobar tek! 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter