GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Rižoto alla monsieur

| Autor: The Outlaw Chef


Jutro je, taman prolazim svojom starom Alfom po kamenom parkingu u Fažani iza supermarketa, parkiram ju pored drugog drva u nizu uz kraj parkinga. Izlazim iz auta, uzimam svoju torbu i zaključavam vozilo.

"Dobro jutro!", začuje se glas iza mene. Bio je to Daniel na biciklu. I dok smo tako hodali i pričali o uobičajenim kuhinjsko-kuharskim temama, začuje se poznati glas: "Gdje ćete vi mladići?" To je dio naš kolega Dragan zvani "Šaci" i eto i njega u našem društvu…

Poput neke usporene snimke ponosno koračamo po asfaltiranom puteljku između fažanskih maslina prema brodu… Pričamo o hrani, a naš smijeh zvuči poput glasanja prerijskih hijena… Kad ono najednom ja poviknem: "Pazi ih - gljive!"

Dvije lijepe bijele pećurke virile su iz trave… Jesu li jestive?, upita Daniel. A "Šaci" mu odgovara: "Jedanput sigurno jesu" i prasne u glasan smijeh… "Ajmo ih probati", kažem ja, ubirem ih i stavljam u svoju torbu… A Daniel uzvikuje: "Nema čega nema!"

I tako uskoro kad bude bilo vrijeme marende na poslu, ove gljive prvo će prijeći brodom na otok. Zatim će se naći u padeli na vrelom maslinovom ulju, a društvo će im praviti crvena paprika, svježi bosiljak, maslinovo ulje i cvijet morske soli.

Rižoto alla monsieurRižoto alla monsieur

Sastojci za jednu štabelu osobu:

  • tri do četiri pečurke (ako nemate pečurki možete koristiti i kupovne šampinjone)
  • jedna slatka crvena paprika
  • 4 do 5 svježih listova bosiljka
  • tri lista svježe mente
  • čajna žličica meda
  • pola glavice manjeg luka
  • trećinu čajne žličice papra
  • trećinu čajne žličice cvijeta morske soli
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • jedno zrno češnjaka
  • šaka i pol riže tipa arborio.

Priprema:
Uberite dvije-tri pećurke ili odite do lokalnog supermarketa pa kupite pola kilograma bijelog šampinjona.

Oštrim kuhinjskim nožem izrežite na tanke trakice pola crvene slatke paprike.

Isto tako izrežite na sitno jedan češanj češnjaka.

Gljive narežite na kolutiće.

Na zagrijanim maslinovom ulju prvo stavite pržiti crvenu papriku i gljive.

Nakon 3 do 4 minute dodajte trećinu čajne žličice crnog friško mljevenog papra, trećinu
čajne žličice cvijeta morske soli i pola čajne žličice livadnog meda.

Miješajte tako dok se smijesa ne karamelizira, tj. lagano poprimi smećkasto-zlatni ton… Maksimalno 3 minute i onda dodajte šaku i pol riže.

Miješajte tako rižu, gljive i papriku još otprilike tri minute sok se riža na istostira i postane staklenkasta.

Dodajte zatim pola manje kaciole povrtnog temeljca od luka, peršina i mrkve koji ste stavili kuhati pola sata prije izrade rižota.

Konstantno miješajte i dodajte temeljca tek toliko da smjesa ostane gusta, nikako vodenasta. Zapamtite, jako je bitno konstantno miješati da riža ispusti svoj škrob i održava vaš rižoto gustim.

Nakon petnaestak minuta konstantnog miješanja i dodavanja povrtnog temeljaca vaš bi rižoto trebao biti gotov i spreman za konzumaciju.

Maknite rižoto s izvora topline i ostavite ga u tavi da odstoji još 5 minuta.

Sada možete kremasti rižoto staviti u tanjur i uživati u slatkasto-slankastim okusima prožetim ugodnom blagom gorčinom paprike.

Uživajte i dobar vam tek, dragi moji ljudi … Vaš Outlaw

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter