KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Nešto drugačija musaka - jednostavno, brzo i fino jelo

| Autor: Glas Istre
(Foto: Getty Images)

(Foto: Getty Images)


Iako je uvriježeno mišljenje da potječe iz Grčke - ovaj pravi kulinarski evergreen - musaka - tradicionalno je jelo koje svoje korijene ima u balkanskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Po strukturi je klasični složenac, pa je ovo jelo pravi "poligon kreativnosti" za svakog kuhara i kuharicu - mi vam donosimo našu varijaciju pripreme, a vi pak nadodajte ili oduzmite sastojke po svom guštu.

Sastojci za četiri osobe:

  • Pola kile mljevenog mesa
  • Panceta nasjeckana na kockice (otprilike 2 šake)
  • 1 konzerva polpa di pomodoro ili pomodori pelati (ili pola litre šalše - passata)
  • 2 veće glavice luka
  • krumpiri (količina ovisi o veličini pleha)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jaje
  • malo mlijeka
  • papar
  • sol
  • kajenski papar (ili crvena paprika)
  • mljeveni ružmarin

Priprema:

U dubljoj tavi popržite sitno sjeckan luk dok ne požuti, pa dodajte mljeveno meso i nasjeckanu pancetu i kratko popržite dok meso ne promijeni boju.

Dodajte pomodore pelate, sol, papar, malo kajenskog papra (ili crvene paprike) i ružmarina, dodajte malo vode, poklopite i na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 20-ak minuta dok meso i panceta ne omekšaju.

Za to vrijeme očistite krumpir, te ga narežite na tanke ploške. Tako narezan krumpir stavite u posudu, posolite i dodajte malo ulja te promiješajte, da sve ploške budu podjednako nauljene.

U dublji pleh posložite ploške krumpira da pokrijete dno. Na to dodajte prije pripremljeno meso sa šalšom, te na kraju preko nadjeva posložite ploške krumpira da prekrijete cijelu površinu i stavite nekoliko kockica maslaca da krumpir bude mekši, te stavite peći u pećnicu pola sata na 180 stupnjeva.

Nakon pola sata izvadite musaku, i prelijte je umakom napravljenim od kiselog vrhnja, jaja, malo mlijeka te začina po želji (soli, papra…). Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva još pola sata.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter