KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Sarma - nezaobilazna kraljica jeseni i zime

| Autor: Glas Istre
Sarma (Arhiva Glasa Istre)

Sarma (Arhiva Glasa Istre)


S hladnijim danima na kulinarskom repertoaru definitivno je nezaobilazna kraljica jeseni i zime - sarma. Riječ sarma na turskom znači "umotan", a samo jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire.

Tako se u Turskoj često priprema bez mesa, a umjesto kupusa može se koristiti i lišće vinove loze, te se u tom slučaju naziva yaprak sarma ili yaprak dolmasi. Grčke sarmice se također pripremaju s lišćem loze.

U Bugarskoj, gdje se smatra nacionalnim jelom, i Rumunjskoj sarma se priprema podjednako sa svježim bijelim kupusom ili lišćem loze.

U Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj sarma se priprema isključivo s ukiseljenim kupusom.

Sarma se, u raznim varijacijama, priprema i u Armeniji, Poljskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Sloveniji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iranu, Rusiji i Ukrajini.

Odlična stvar kod sarme je što se može jesti još danima nakon što ste je pripremili (ako ostane), a možete ih i zamrznuti - kad ih skuhate, pustite da se ohlade, složite porcije u kutijice te ih tako zamrznute možete konzumirati i nakon par mjeseci - samo ih polako odmrznite, preporučljivo dan prije konzumacije prebacite ih iz dubokog zamrzavanja u frižider.

Sastojci za 6 osoba:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 300 g suhog mesa
  • 400 g narezanog kiselog kupusa
  • 2 lovorova lista
  • 4 luka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 30 g pancete
  • 800 g miješanog mljevenog mesa
  • 5 češnja češnjaka
  • 80 g riže
  • 1 dcl vode
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice papra
  • 1 žličica soli

Priprema:

Narežite na sitno kapulu i pancetu pa popržite na ulju u loncu ili dubljoj tavi, pa dodajte mljeveno meso i sitno nasjeckani češnjak pa kratko popržite da meso dobije boju.

Tada dodajte rižu, žličicu crvene mljevene paprike, žlicu koncentrata rajčice, posolite i popaprite, pa dodajte 1 dcl vode i sve dobro izmiješajte i prokuhajte da se svi sastojci prožmu.

Listove kupusa odvojite od glavice, odrežite zadebljani dio i isperite vodom, pa tako pripremljene listove nadjenite smjesom koju ste pripremili. Važno je da krajeve listova kupusa dobro utisnete prema unutra.

Isperite pod mlazom vode i narezani kiseli kupus, pa ga složite na dno većeg lonca. Na to složite suho meso narezano na veće komade, pa na to posložite u krug pripremljene sarme.

Dodajte 2 lista lovora, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom.

Dodajte vode toliko da prekrije kupus. Stavite kuhati, a kad zavri, neka se kuha oko dva sata na laganoj vatri.

Ako vam je šugo prerijetko, dodajte zapršku - na malo ulja popržite dvije velike žlice brašna uz stalno miješanje dok malo ne posmeđi, pa dodajte pola žličice mljevene paprike,

Za zapršku, na ulju popržite brašno do svjetlosmeđe boje. Uz neprekidno miješanje, dodajte crvenu mljevenu papriku i malo vode.

Zapršku umiješajte u sarmu i prokuhajte još 15-ak minuta.

Sarmu poslužite uz pire ili kuhani krumpir.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter