gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Sparich on the kusinich

| Autor: The Outlaw Chef


Upravo sam se vratio s puta. Bio sam na jednom mjestu u jednoj zemlji, ne tako daleko, a opet niti tako blizu "Lijepoj našoj", budući da sam morao potpisati izjavu da ne smijem ništa prenositi glede eventa i ostalih "bla, bla, bla" stvari, što ću kao profesionalac i poštivati. Ali ne mogu se oteti dojmu tog mjesta, stvari koje sam vidio ovdje i na TV-u, u filmovima, u dokumentarcima... a to su velike slike i fotografije predaka koje često vise na zidovima povećih kuća i manjih dvoraca…

Zapitao sam se u sebi jesu li te slike tamo slučajno, dekoracije radi, poštivanja nekakvog društvenog statusa koji je vezan za pretke… kad malo promislim ne bih rekao… odmah sam se sjetio riječi u Bibliji koje idu nekako ovako: "poštuj svoje roditelje da ti bolje na ovom svijetu bude" pa sam se sjetio i spominjanja u knjizi "Put samuraja" bushida za te ratnike bez granica koji su također uz poštivanje smrti poštovali i svoje pretke, isto su to radili prije dvije tisuće godina i imućni građani antičkog rimskog carstva koji su umjesto slika imali kipove svojih pokojnih očeva, djedova, majki…

Da li kroz ta sjećanja i odavanja poštovanja precima leži nekakva moć koja nas, dok smo na ovom materijalnom svijetu, čini zbrinutima i moćnima… moguće je, ne znam, mene su te velike slike i fotografije njihovih predaka podsjetile na moje pretke i kako sam ih olako zadnjih godina postojanja zaokupljen svojim "svakodnevnim i cjeloživotnim stvarima" sasvim uspješno zaboravio. I dok ih se prisjećam uz njihova zaboravljena lica i glasove, pristižu mi i druga ugodna sjećanja iz djetinjstva kao što su cjelodnevna igra, ronjenje i ribolov po Fažanskoj i Valbandonskoj obali… tamo gdje se danas nalazi turistički kamp nekad je bila borova šumica i veliko polje žita, a odmah do žitnog polja morska obala od bijelih kamenih škrila s nekoliko manjih pješčanih plaža… koliko li smo dobre ribe tamo lovili… a vrijeme smo mjerili koliko je prstiju sunce udaljeno od otoka Veli Brijun iza kojeg bi zatim zašlo na drugu stranu horizonta i kroz crvenilo boja uvelo sve u crnu boju iz koje bi se kasnije opet iz crvenila, ali iz pravca gdje se nalazi gradić Vodnjan, uvelo lokalni svijet u plavkasti novi dan….

Tu smo lovili dosta riba, istina sve su bile nekako manje ali nama su se onda činile velikima … predvečer bi nosili te ribe našim nonama koje bi ih onda frigale u padeli za večeru. Kada bi sunce bilo prst i pol iznad otoka Veli Brijun, bilo bi vrijeme za odjuriti kući kod none na večeru… bilo bi to oko 19.30 predvečer… tako sam se i sjetio ribe šparić… ribe koju godinama nisam vidio, koja je sasvim nestala iz naših ribarnica a tako je ukusna frigana na padelu… pa sam se tako poželio i zainatio "okrenuvši nebo i zemlju" da bih nabavio nekako tog malog šparića i tragom ovih uspomena napravio ovo jelo…

Ovim jelom je štujem i sjećam se svojih predaka… Pokušajte ga napraviti i vi, nek' u vama pobudi sjetu i sjećanja na "vaše stare"… dobar vam tek … I budite imućni i uspješni i dugo živite … Živili!

sparichSparich on the kusinich

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 g glatkog brašna
  • 4 krumpira
  • 2 jaja
  • jedna čajna žličica cvijeta morske soli
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • tri jušne žlice maslinovog ulja
  • čajna žlica meda
  • 40 dkg ribe šparić (vjerojatno ju nećete pronaći na ribarnici pa može i manja oradela)
  • jedna glava češnjaka
  • otprilike 30 dkg cherry rajčica
  • 8 svježih listova bosiljka
  • 15ak svježih listova mente
  • 8 dkg bijele čokolade za kuhanje
  • 100 g koncentrata rajčice u tubi
  • 7 dkg lješnjaka
  • 3 svježa lovorova lista

Priprema:

Prvo napravite tijesto za kušin na sljedeći način. Skuhajte krumpir u kori da bude mekan. Ogulite zatim koru od krumpira i stavite ga u zdjelu. Dodajte jušnu žlicu maslinovog ulja, jednu čajnu žlicu cvijeta morske soli, pola jušne žlice meda, trećinu čajne žlice crnog friško samljevenog papra, dva svježa jaja (bez ljuske naravno), 4 do 5 jušnih žlica brašna, sitno nasjeckane svježe iglice ružmarina od jedne grančice, 7 dkg prženog lješnjaka nasjeckanog na komadiće.

Sve ovo u zdjeli rukama dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu i kompaktnu smjesu izgledom i opipom poput tijesta za pizzu. Možete po potrebi dodati još malo brašna ako vam se smjesa i dalje lijepi za ruke. Od dobivenog tijesta napravite kuglu, nešto veću nego li je loptica za golf, pa ju onda dlanom prignječite da dobijete oblik polpete.

Dobivenu polpetu zatim obostrano ispržite na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri tri do četiri minute sa svake strane, pa maknite s izvora topline na kuhinjski ubrus da se upije višak ulja.

Umak od češnjaka i bijele čokolade:

U manji lonac, u kipuću slanu vodu, ubacite cijelu glavicu češnjaka sa korom kojoj ste prethodno odsjekli otprilike četvrtinu gornjeg dijela. Uz tu glavicu češnjaka u kipuću vodu ubacite i tri svježa lista lovora. Nakon 10 do 12 minuta kuhanja izvadite češnjak iz kipuće vode.

U manju zagrijanu tavu, na laganoj vatri, stavite pola jušne žlice maslinovog ulja, 7 dkg bijele čokolade za kuhanje pa rukom istisnite iz ljuske glavicu češnjaka u tavu koji je iznutra sada mekan i kuhan. Dodajte prstohvat cvijeta morske soli pa dok kuhate lagano sve gnječite i miješajte vilicom. Nakon 4 do 5 minuta dobit ćete kompaktnu smjesu pa maknite umak s izvora topline.

Izrada šalše:

U plitkoj manjoj tavi, na zagrijanom maslinovom ulju i na srednje jakoj vatri, pržite uz miješanje cherry pomidore, listove bosiljka, listove mente, trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra i prstohvat cvijeta morske soli. Nakon 5 minuta maknite tavu sa izvora topline.

Izfiletirajte ribu. Ako ne znate kako se riba filetira pogledajte na YouTube-u (ima na tisuće videa), skontat ćete u roku od 5 minuta ili pogledajte moje fotke od recepta. Filet ribe obostrano pržite u plitkoj tavi na maslinovom ulju cca 1.5 do 2 min sa svake strane. Zatim maknite ribu sa izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na plitki ravan tanjur stavite prženi kušinić - pogačicu od krumpira i lješnjaka. Na jednu polovinu kušinića namažite umak od češnjaka i bijele čokolade, a na drugu polovinu nanesite domaću šalšu od pomidora. Tamo gdje je namazan umak od češnjaka okrenite filet ribe s kožom prema dolje, a tamo gdje je šalša od pomidora s kožom prema gore… Po svemu pobacajte nekoliko listića svježeg bosiljka narezanog na trakice.

Zagrizite, žvačite i kušajte, iskopčajte mozak i dozvolite da vam vaše cijenjeno nepce sve objasni… ugodno ćete se iznenaditi kako ovim redoslijedom kuhanja češnjak i bijela čokolada imaju sasvim drugačiji okus. Ovim redoslijedom i odabirom eterike i okusa iz namirnica postigli smo harmoniju te spojili ono što se na izgled činilo nespojivim: lješnjak, ribu, čokoladu i češnjak… zvuči pre ludo ali je istinito… Cool running dragi moji čitatelji… uživajte u okusima svakodnevnog života.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter