Zeleno, volim te zeleno, parafrazirali smo Lorcu dok smo isprobavali namaz Zeleno blago i stavljali ga na kruh ili pogaču od pirovog brašna. Prava proteinsko-mineralna bomba od domaćeg sira i zelenog lisnatog povrća, koji savršeno ide na spomenuti kruh i u sebi sadrži mnoštvo proteina i prijeko potrebnih, a u svakodnevnoj ishrani nedostatnih minerala i vitamina (kalcij, kalij, magnezij, željezo, B12 itd…). S kruhom ili bez? Ne zna se što je bolje? Zeleno blago ili pirova pekarska gozba? I što je najbolje sve je ukusno, hranjivo i brzo pripremljeno, a opet zdravo. Da brza hrana može biti zdrava, otkrili smo na radionici A la carte prirodno kuhanje koje organizira chef zdrave hrane Darko Dragaš, pravi ekspert kada je u pitanju organska, zdrava hrana.
Ovaj 42-godišnji diplomirani ekonomist, kuhar i nutricionist već se više od 12 godina bavi kuhanjem prirodne hrane i održava radionice na tu temu. U zagrebačkoj Makronovi završio je Školu prirodne kuhinje prema makrobiotičkim načelima kod Jadranke Boban Pejić i pohađao Akademiju življenja kod Zlatka Pejića. Svoje znanje produbljuje kroz razne seminare i direktnom komunikacijom s eminentnim učiteljima prirodne kuhinje i energetike hrane. Kulinarske vještine razvija u nekoliko manjih pulskih restorana. Kao osobni kuhar ljubitelja prirodne kuhinje i nakon godina u kulinarstvu, Darko se odlučio za zdrave a la carte radionice. Tako je bilo i u njegovoj kuhinji, a možete ga pozvati na večeru ili zabavu…on stiže i sprema najzdravije obroke. Baš, kao i te večeri.
Zdrav doručak i večera
I dok su kulinarske radionice uvijek namijenjene raskošnim jelima, Darko se za temu prve radionice odlučio za doručak i večeru svjestan činjenice da je mnogima doručak bolna točka, a nekada ni večera ne predstavlja manji problem. Obzirom da probava ujutro i uvečer radi smanjenim intenzitetom koji ne podnosi pretešku hranu, obroci za doručak i večeru trebali bi biti laganiji. Tako se na radionici radilo po receptima kojima možemo ispuniti te male važne obroke u danu, ali i međuobroke za one koji ih prakticiraju.
Krenulo se sa kruhom i to od pirovog brašna, bez kvasca i aditiva. Pir je fantastičan. Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, lako probavljiva i iznimno vrijedna namirnica pogodna za one koji ne podnose pšenicu, osim za ona s celijakijom. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna. Bez puno miješanja od gotovo istog tijesta dobili smo smjesu za dvije vrsta kruha. Jednostavno i brzo, u kroničnom nedostatku vremena znači - savršeno. Jedan se, poput palačinke, peče u tavi, bez masnoća i gotov je u svega nekoliko minuta. Neodoljiv je, poput neke lepinje. Smjesa može stajati u frižideru, pa često možete pripremiti u roku od par minuta, topao, svježe pečen i iznimno ukusan kruh koji obožavaju djeca, ali ni stariji ne zaostaju mnogo. Drugi kruh se pekao u pećnici i to, nota bene, samo 25 minuta. A tekstura ukusna, prozračna, okusom blago orašast. Jednom kada ga probate, teško se vraćate "normalnom". Znala je to još prije 850 godina i Sv. Hildegarda, napominje Darko, jer je prema njoj pir glavna namirnica u prehrani - stvara dobru krv, jača rast mišića i potiče dobro raspoloženje. " U mojoj praksi je potvrđeno da je pir izuzetan. Između ostalog, sadrži rodanid (tiocijanat) pomoću kojega tijelo proizvodi vlastiti ˝antibiotik˝ koji se pojavljuje u suzama, slini, krvi i majčinom mlijeku da bi štitio tijelo od svih infekcija," objasnio je Darko.
Kuhanje uz savjete
Zanimljivo je da je njegova kuhinja popraćena uvijek zdravim savjetima ne samo o hrani, već i o filozofiji hrane, pristupu jelu. "Ne zagovaram dijete i striktne sustave hrane jer je svaka osoba drugačija sa drugačijim metabolizmom, potrebama i mogućnostima," objašnjava Darko. Osim što je odabir hrane izuzetno važan i on je kod Darka uvijek organski, važan je i način ne samo kako pripremamo, već i kako konzumiramo hranu. Kaže da uzimanje obroka treba biti u miru, jer je važno uživati u hrani. Stoga, dok jedemo treba izbjegavati žustre rasprave, gledanje TV ili mobitela ili čitanje jer svaka druga aktivnost odnosno podijeljena pažnja u tom trenutku odnosi krv i energiju iz probavnog sustava gdje bi ona trebala biti jer probava zahtijeva velike količine energije. Sve smo više znatiželjni dok mijesi jednostavno i ukusno tijesto za savijače i samose (tijesta punjena nadjevom) koje ne treba razvlačiti preko cijelog stola. Samosa je poput gigantskog raviola ili king size labinskog krafa koji je punjen nadjevom kojeg osmislite sami, u ovom slučaju od poriluka, kupusa i domaćeg svježeg sira.
- Sve radim na maslinovom ulju i ghee maslu koji spada u najkvalitetnije masnoće. U ayurvedskoj se kuhinji koristi puno. Osim što je ukusan za razliku od klasičnih maslaca prava je riznica zdravlja, prenosi hranjive tvari i dobro djeluje na crijevnu floru", priča nam Darko.
Dok miješa nadjev za samose razgovaramo o hrani. " Hranu koju pripremamo mora biti organska ili divlja. "Evo, pogledajte ovu morsku blitvu", pokazuje nam Darko divlju blitvu koja raste uz more. Totalno otkriće. A tek cimule, cvjetovi od brokule…sada smo već jako gladni. "Svi misle da je zdravo nešto što zahtjeva puno vremena, novaca i da je neukusno, a ispalo je da zdrava hrana može biti tako ukusna, zdrava i brza," dodaje Darko, a pita i samose su već gotove. Maja je oduševljena svojom samosom, a Vedran ne može prestati jesti pite od pirovog brašna s nadjevom od povrća. Fantastična je. Priprema svježi sir i prži ga na tavi. Ghee maslac daje posebnu aromu. Onda još malo prepeče datulje i orahe, pa u kombinaciji s cimulom sve to stavlja na pogaču od pira. Ovo bi trebalo dati djeci, šalimo se. Zavoljeli bi zeleno. Bomba je hit večeri.
Inteligentna hrana
"Eto, ovaj namaz obiluje mineralima kalijem, magnezijem, željezom koji često nedostaju u današnjoj prehrani, a prijeko su potrebni za sve funkcije u organizmu, kao i kvalitetnim proteinima. Spada u inteligentnu hranu punu životne energije koja se prilagođava organizmu u koji ulazi, komunicira s njim i podržava ga u radu odnosno podržava njegovu prirodnu inteligenciju koja upravlja svim složenim procesima u organizmu. Nasuprot tome, ostaci hrane od prethodnih obroka, nepravilno kombinirana hrana i hrana kuhana u negativnom okruženju, pojedena na brzinu i u stresu te sva procesuirana, prerađena i konzervirana hrana spada u tupu i mrtvu hranu koja ne sadrži životnu energiju i koja se u organizmu ponaša kao osvajač koji nameće svoja pravila i tako uništava inteligenciju našeg tijela. Gubitak inteligencije organizma se danas naziva autoimuna bolest. To nam je važno - inteligentna i neinteligentna hrana!", priča Darko dok nam otkriva umeboshi ocat koja daje onu posebnu aromu. Baš kao i korijander, kumin, kurkuma i koromač. Tako osvježava. Njegova je kuhinja zapravo kombinacija znanja iz kulinarstva, moderne nutricionističke znanosti, iz ayurvedske medicine, pa i kineske sa Darkovim 12-ogodišnjim iskustvom u svemu tome. "Tri temeljna stupa življenja jesu fizička aktivnost, prehrana, te odmor i spavanje. Jedno utječe na drugo i prehrana tu ima veliku ulogu. Zapravo, hrana ako je prilagođena pojedincu i dobro probavljena stvara dobru krv, a krv stara sve ostalo, utječe i na fizičko tijelo, um, ponašanje i emocije. Probava je središnji dio. Ayurveda kaže da možete uzimati najkvalitetniju superhranu, ali ako je ne možete probaviti, ona za vas postaje otrov. Ključ dobrog zdravlja dobra je probava svega što unosimo u sebe, to konačno potvrđuje i moderna znanost. Zašto? Kada jedemo kvalitetnu hranu koju lako probavljamo i apsorbiramo stvaramo dobru krv koja hrani sve organe. Stoga, što je bolja probava (varenje) bolja je krv, bolji su organi, bolje je opće zdravlje. Osnovna razlika između prirodne, organske hrane i one iz konvencionalnog uzgoja ili prerađene hrane jest ta da se ova potonja zbog raznih aditiva, pesticida, antibiotika, hormona i tko zna čega još vrlo teško probavlja i ostavlja značajan toksični talog u tijelu i umu te tako vremenom uništava snagu i imunitet cijelog organizma. Uvijek birajte što prirodniju hranu, isplati se!
I putem skypea
Ukusna, pravilno pripremljena kvalitetna hrana prilagođena pojedinoj osobi i godišnjem dobu te nepodijeljena pažnja prilikom jela osnovni su preduvjeti za dobru probavu hrane. Fokusiranje na ono što jedemo omogućava mozgu da odredi što je i koliko potrebno da bi se proces probave hrane dobro obavio. Tada čak i teška hrana, umor ili emocionalni stres neće narušiti kvalitetnu probavu, objasnio nam je Darko. I bio je u pravu. Na kraju večere pripremio je obrok za početak dana - pahuljice od pira s jabukama na ghee maslu. Prava energetska bomba. Desert za laku noć. Lako smo probavili i dobro se zabavili. I još nešto, ako ne možete doći na radionicu, Darko ih održava zajedno sa savjetovanjem putem Skypea "Ja radim u svojoj kuhinji, a osoba s druge strane prati i ponavlja isto tako da ima izravno iskustvo pripreme hrane", priča Darko. Pa ako se nekome ne da izaći iz svoje kuhinje, a želi isprobati Darkovu kuhinju, samo uključite računalo. Sve je a la carte. (Lara BAGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)