DANTE ALIGHIERI

Predavanje udruge za promicanje talijanskog jezika i književnost o očuvanju kulturne baštine

| Autor: Vanesa Begić
Silvia Buttignoni i Kristina Fedel Timovski (Snimila Vanesa Begić)

Silvia Buttignoni i Kristina Fedel Timovski (Snimila Vanesa Begić)


Pulska podružnica Udruge »Dante Alighieri«, zadužene za promicanje talijanskog jezika, književnosti i kulture organizirala je u pulskoj Zajednici Talijana niz predavanja naslovljena »Tutela del patrimonio naturale e culturale dell’Istria e sfide a livello europeo« (Očuvanje kulturne i prirodne baštine Istre te izazovi na europskoj razini).

O ovoj udruzi i o njezinom značaju govorila je predsjednica pulske podružnice Kristina Fedel Timovski.

Udruga je u Puli prvi put formirana 1919. godine i djelovala je do 1947., te zatim je ugašena više od 40 godina.

Ponovno je oformljena 1992. godine i jedna je od podružnica udruge što nosi ime velikog talijanskog pjesnika. Prvenstveni cilj takve udruge je promicanje talijanske kulture i književnosti.

Dožupanica Jessica Acquavita kazala je da je zadovoljna temom ovoga predavanja, jer obično Udruga »Dante Alighieri« promiče jezik i kulturu te tematike vezane uz kulturu i umjetnost, a ovoga je puta riječ o ekologiji, prirodi, o posve drukčijim tematikama; ali i interpretaciji prirode i same kulture.

- Vrlo je pozitivno da se govori o prirodi, ekologiji, baštini, koristeći pri tome talijanski jezik, to je važno i značajno, i za motivirati učenike talijanskih škola, kazala je Acquavita.

Kristina Fedel Timovski navela je da su vrlo važne karike u djelovanju pulske podružnice ove udruge Debora Radolović, ravnateljica Talijanske srednje škole »Dante Alighieri« te Graziella Signorelli, koja od obnavljanja ove udruge obavlja tajničko-administrativne poslove.

Silvia Buttignoni govorila je o važnosti Nature Histrice u očuvanju i zaštiti okoliša, Manuela Hrvatin o centrima za interpretaciju kulturne i prirodne baštine, a Patrizia Bosich na temu »Green Deal EU«.

U svijetu djeluju 432 podružnice ove udruge, čije je sjedište u Rimu, a nalaze se na gotovo svim kontinentima, u 60 zemalja. Među brojnim aspektima djelovanja ove udruge, su i razne suradnje, gostovanja, a godinama je ta udruga omogućavala dobivanje stipendija za usavršavanje talijanskog jezika za mlade u nekim od brojnih škola podružnica »Dante Alighieri« u Italiji.

Prva je predsjednica Udruge bila Marisa Slanina, a potom nakon nje, dugi niz godina Silvana Wruss, dok je aktualna predsjednica u posljednje skoro pa tri godine Kristina Fedel Timovski.

- To je važna udruga u cijelome svijetu, zahvaljujući toj udruzi šire se talijanski jezik i književnost, a talijanski je jedan od najčešće korištenih jezika na svijetu. U Puli imamo cjelokupnu vertikalu obrazovanja na talijanskom jeziku, od vrtića, osnovnih škola, srednjih pa sve do studija talijanskog jezika i književnosti te razredne nastave i predškolskog odgoja, dakle djeca kao i oni koji obrazuju naše najmlađe imaju mogućnosti studiranja i učenja na talijanskom, kazao je pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul.

Kroz godine je Udruga »Dante Alighieri« organizirala brojna predavanja, izložbe, predstave i druga događanja, a redovito organizira i tečajeve talijanskog jezika pod vodstvom Marise Slanine, inače dugogodišnje, a sada niz godina umirovljene profesorice talijanskog jezika i književnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter