70. obljetnica "Plavog Vjesnika"

U Novom Sadu otvorena izložba autora rodom iz Pule

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


U Novom Sadu otvorena je izložba posvećena 70. obljetnici »Plavog Vjesnika«, čiji je autor Veljko Krulčić, rodom iz Pule

- Kada se kao najvažniji kriteriji uzimaju zastupljenost domaćeg stripa i domaćih autora, scenarista i crtača na njegovim stranicama, sama kvaliteta tih ostvarenja, dugotrajnost izlaženja i utjecaj na strip-scenu (ili strip-zajednicu) »Plavi vjesnik« je daleko najvažnije strip-izdanje koje je izlazilo u Zagrebu (i Hrvatskoj) u razdoblju socijalizma i jedno od najvažnijih na području tadašnje Jugoslavije.

Štoviše, upravo su domaći stripovi u prvih petnaestak godina »Plavca« (kako su ovaj list čitatelji, ali i oni koji su u njemu radili – od milja nazivali) bili njegov glavni tržišni adut, nemojmo zaboraviti u jakoj konkurenciji sličnih listova koji su u poslijeratnom periodu izlazili u Beogradu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Sarajevu.

U pravilu, u »Plavom vjesniku« radilo se o stripovima u nastavcima, koji su se iz tjedna u tjedan s nestrpljenjem čekali, najrazličitijih žanrova i tema, podjednako crtanih u realističkoj i karikaturalnoj maniri. Namijenjeni su bili za djecu mlađeg uzrasta, za tinejdžere, ali i za odrasliju publiku, veli Krulčić.

On ističe da je tu bilo povijesnih tema, ratnih, pustolovnih, adaptacija književnih djela, biografskih, vesterna, ali i stripova sa suvremenom temom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter