Centar vizualnih umjetnosti "Batana"

Izložba fotografija Francesce Della Toffola "Zaokružene čarolije"

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Centar vizualnih umjetnosti »Batana« domaćin je samostalne izložbe fotografija »Zaokružene čarolije«, talijanske umjetnice Francesce Della Toffola.

U predgovor u pratećeg kataloga autorica navodi da je projekt započeo 2010. godine od kada se razvija šireći potrebu naglašavanja da smo dio prirode koja preuzima prevlast nad zidovima, zidinama, pločicama obuhvaćajući sve bez razlike.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

- Odlučiti da tijelo, koje je ponekad glomazno i zaglušujuće, postane postupno nevidljivo, za mene znači postati prozračnom, laganom, letjeti, osloboditi svoj unutarnji dio, zapisala je u Della Toffola, dodajući kako u trenutku zanosa iznalazi način da se njeno tijelo spoji s prirodom.

- U tom se trenutku granice rastvaraju i prožimaju, koža postaje voda, trava, lišće, zemlja. Iza horizonta, izvan granica, izvan zemlje... prodrijetu u površinu materije, svijetla, fotografije...zračiti. Majka/maćeha priroda grli, tješi, obavija. Ponovno se povezati s prirodom. Stopiti se s krajolikom, okolinom, atmosferom svijeta, uskladiti se s njim, dopustiti da vas zbuni dok ne postanete dio beskonačne cjeline koja se upotpunjuje u obliku kruga. Krug kao simbol zemlje, ženstvenosti, majčinstva, ali i kružna vizija ljudskog oka, pojasnila je autorica »Zaokružene cjeline«, fotografija koje se mogu razgledati do 14. rujna.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Dodajmo, i da je Francesca Della Toffola ljubav prema fotografiji spoznala još za studentskih dana, dok je pohađala predavanja Itala Zanniera i diplomirala književnost s diplomskim radom »Na pragu slike:Wim Wenders fotograf«. Kasnije se usavršavala na talijanskom Institutu za fotografiju u Milanu. Godine 2009. objavljuje knjigu fotografija »The black line series«, a 2018. »Accerchiati incanti«, za koju iste godine dobiva nagradu Premio Hemingway.

Također, objavljuje i knjige, izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama a njezine se fotografije nalaze u privatnim i javnim zbirkama među kojima su Arhiv Zannier, Povijesni fotografski arhiv Gradske galerije u Modeni, Muzej Nori De Nobili i Nacionalni arhiv fotografskog autoportreta, oba u Senigalliji.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter