vetva

Nhau ispred crkvice: Nuša Hauser u Pićnu predstavlja prvi album

| Autor: Branko Biočić
(Promo)

(Promo)


Na Vidikovcu Franje Ferdinanda, pred Crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije u Pićnu, u subotu u 20 sati, održat će se koncert Nuše Hauser (Nhau) na kojem će predstaviti svoj prvi album "Vetva" (Little Black Mountain). Album okuplja 10 naslova koji kompletiraju ciklus plesova. Stilski ih se može smjestiti u ambijentalni dark jazz, a asocijacije potom od tog žanra vode k različitim drugim pravcima.

Konstrukciju svih pjesama formalno i sadržajno nose klavir i glas (Hauser), uz izuzetak dva naslova kojima se pridružuju električni bas i električna gitara (Blackhill). Branko Crnogorčić (Blackhill) stoji i iza procesa snimanja, miksanja i programiranja. Hauser za sve pjesme potpisuje i stihove, a pojašnjava da je Vetva šuma u središnjoj Istri koja se obroncima spušta u dolinu rijeke Raše.

- Tom šumom sam godinama svakodnevno prolazila i sve su pjesme velikim dijelom nastajale upravo na tom putu. Vetva je mijenjala boje kako su se izmijenjivala godišnja doba i vremenske prilike, tako i moje ideje i moja doba i prilike. Cijeli je album dnevnik koji prenosi proživljena, preživljena ili odsanjana iskustva.

Atmosfere koje stvara prate ta osobna stanja. Svaka pjesma/ples uz redni broj (koji i upozorava na redoslijed njihova nastanka) ima temu oko koje i za koje je stihovima stvaran sadržaj. Nastajala je prvobitno kao zvuk, klavirskom dionicom, a na nju bi se potom nadogradio glas sa pričom. Svjesnih glazbenih ili stilskih referenci nema. Svjesna je samo željena atmosfera i priča.

Tek po zaključenju ciklusa prepoznala sam poveznicu svih i jednu konačnu cjelinu koja se zatvara kao što se možda treba zatvarati jedna stranica života. Zato sam često, informirajući o svakoj pojedinačnoj objavi pjesama uoči albuma izdvajala citat da je svaka temeljena na stvarnim snovima. Jer svaka je zaista stvarna i životna. I to je jedino što bi voljela da se može pri slušanju čuti, rekla je umjetnica.


Podijeli: Facebook Twiter