U PETAK U 11 SATI

Otvorenje nove OSNOVNE ŠKOLE I SPORTSKE DVORANE FINIDA

Slijeva Suzana Poropat Božac, Loris Peršurić i Nadija Kos (T. KOCIJANČIĆ)

Slijeva Suzana Poropat Božac, Loris Peršurić i Nadija Kos (T. KOCIJANČIĆ)


Svečanost otvaranja OŠ Finida zakazana je za petak s početkom u 11 sati, pozvani su i svi građani Poreča, a za one koji ne stignu ujutro vrata nove škole i sportske dvorane bit će otvorena do 18 sati * Gradonačelnik Loris Peršurić je napomenuo da je gradnja nove ceste od Kauflanda do nove škole pri kraju te je cesta spojena s Vrsarskom ulicom

 

Prvi put u povijesti zbog otvaranja nove Osnovne škole Finida u ponedjeljak, 3. rujna, sve će porečke škole – tri osnovne i dvije srednje – nastavu pohađati u jutarnjoj smjeni. Budući da će zbog toga ujutro u isto vrijeme na prometnicama biti ogroman broj učenika, ali i školskih autobusa i automobila koji će ih dovoziti iz svih dijelova grada i okolice, nastava će u OŠ Finida, OŠ Poreč i njihovim područnim školama Nova Vas i Žbandaj počinjati u 8.30 sati, dok će u 8 sati startati u Talijanskoj osnovnoj školi "Bernardo Parentin", te u srednjim školama Mate Balote i Antuna Štifanića. Najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Loris Peršurić, ravnateljica OŠ Poreč Nadija Kos i privremena ravnateljica OŠ Finida Suzana Poropat Božac.

Pritom su obznanili i program svečanosti otvaranja OŠ Finida u petak, 31. kolovoza, s početkom u 11 sati. Nemaju još potvrdu tko će doći iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, no dolazak je potvrdio istarski župan Valter Flego, a Grad je na svečanost pozvao i sve bivše ravnatelje škola, kao i sve dosadašnje gradonačelnike. U petak su pozvani svi građani na ovaj povijesni dan za Poreč, a za one koji ne stignu za vrijeme radnog vremena, vrata nove škole i sportske dvorane bit će otvorena do 18 sati. Kulturno-umjetnički program bit će kratak, nakon čega će uslijediti simbolično rezanje vrpce, a nakon toga svi će moći razgledati školu i dvoranu.

To je novi život u gradu

- Ne moram istaknuti koliko je ova škola važna za naš grad. U 20 i više godina Grad Poreč imao je puno velikih i značajnih projekata, u financijskom i ostalim pogledima. No, smatramo da je projekt gradnje nove škole na Finidi daleko najvažniji i najveći. To je novi život u gradu, puno veća kvaliteta života za sve učenike i roditelje, kazao je Peršurić.

Podsjetio je da je škola s dvoranom dobila sve potrebne dozvole i suglasnosti kako bi mogla početi s radom. Službeno otvaranje predviđeno je u petak, kako se ne bi stvorila prevelika gužva u ponedjeljak kada počne nastave. Škola može primiti do 600 učenika, a ima sve potrebne učionice, kabinete, urede, knjižnicu i sve ostalo što takvo moderno zdanje mora imati. Sportska dvorana je trodijelna, ujutro će je koristiti školarci, a popodne će njome upravljati Sportska zajednica Grada Poreča za potrebe klubova i rekreativaca. Osigurana su dva velika parkirališta s kapacitetom od 200-tinjak mjesta. Gradonačelnik je napomenuo da je gradnja nove ceste od Kauflanda do nove škole pri kraju. Cesta je spojena s Vrsarskom ulicom i rasteretit će time promet na Ulicu Mate Vlašića iz naselja Čimižin. Do petka će dobiti prvi sloj asfalta dionica od Velpra do škole, a do ponedjeljka i nastavak do Kauflanda, zajedno s dva prateća kružna toka. U idućih deset dana bit će gotovi svi ostali radovi, poput drugog sloja asfalta, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije i drugo, informirao je gradonačelnik.

Raspored učenika u četvrtak

Privremena ravnateljica OŠ Finida kazala je da još nisu dobili svoje web stranice, pa je roditelje uputila na mrežne stranice Grada Poreča i OŠ Poreč gdje će biti do kraja ovog tjedna objavljene sve potrebne informacije za početak nastave – o rasporedu zvona, školskom prijevozu i svemu ostalom. Kos je navela da će se raspored učenika po razredima i imena učitelja objaviti u četvrtak u holu OŠ Poreč. Zbog zaštite osobnih podataka ne mogu to staviti na web stranice, pa će svatko moći pogledati na panou škole. Na upit što je sa "starom" OŠ Poreč i njenom obnovom, Kos je naglasila da ima potrebe za rekonstrukcijom, za što se pripremaju, ali renoviranje u biti stalno traje, jer se svake godine napravi nešto novo. Lani su obnovili podove, ove će godine sanitarije i tako će se nastaviti sukladno potrebama.

Za kraj su podsjetili da policija uobičajeno početkom svake školske godine pojačano nadzire prometnice blizu škola, posebice u prvom tjednu, čime se pokušava senzibilizirati vozače na poveću prisutnost djece na prometnicama. To se odvija u sklopu projekta "Poštujte naše znakove". Djeca, pogotovo prvašići, tek počinju učiti prometnu kulturu i propise, a pritom su još zaigrani i nisu svjesni opasnosti koje na njih vrebaju u prometu. Ravnateljice su tom prigodom preporučile roditeljima da s djecom ovaj tjedan više puta propješače rutu kojom će ubuduće hodati do nove škole.

(Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter