u prirodnoj veličini

FOTO / U Buzetu postavljeni tartufar i njegov brek, pogledajte ih

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Buzet je za 25. obljetnicu proglašenja gradom tartufa dobio skulpturu tartufara i njegovog breka u prirodnoj veličini. Upravo je postavljena na kružnom toku ispod naselja Verona, na spoju Riječke ulice, obilaznice i ceste koja vodi dolinom Mirne u zonu tartufa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Autor skulpture prilikom njenog postavljanja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Teška 600 kilograma

Skulpturu tartufara Gradu Buzetu darovao je Damir Pavlić, direktor tvrtke Arturus grupa, investitor i zastupnik Spara. Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin kazao je kako ideja postoji već duže vrijeme jer upravo su se tartufari toliko davali da bi ostali na ovim prostorima, učinivši ih između ostalog, prepoznatljivim i po tom tartufu.

- Da nije bilo tartufa zasigurno bi iseljavanje s područja Buzeštine i centralne Istre bilo neusporedivo veće, a ovako je, zahvaljujući njima, mnogim Buzećanima i mještanima iz cijele zone tartufa, standard na zavidnoj razini, uvjeren je gradonačelnik jedinog hrvatskog grada tartufa.

Visoka 185 centimetara i teška oko 600 kilograma, skulptura je izrađena od betona i patinirana kako bi se dobio poseban efekt. Autorski je rad 70-godišnjeg samoukog kipara Petra Kolarića iz Ždale kraj Koprivnice.

Građevinar po struci prije 35 godina okrenuo se umjetnosti, a u međuvremenu je sa svojim betonskim skulpturama postao prepoznatljiv diljem Hrvatske. Skulptura tartufara i njegovog psa niti je najveća niti najteža koju je izradio, ali je zato, kako je istaknuo, jedinstvena.

Skulpturu su jučer kamionskom dizalicom na kružni tok postavili djelatnici buzetske tvrtke Nera, koji su prethodno, kazala je Nikolina Krbavčić Ratoša, izradili postolje, što je također donacija Gradu Buzetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter