turizam u brojevima

Rekordna godina u mjestu pitoresknog kaštela Morosini - Grimani

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Zahvaljujući manifestacijama kao što su Jela iz pinjate, Roverska fešta, Dani lavande, pa do Srednjovjekovnog festivala i Mrkat istrijanskega dela, jedna od najposjećenijih i najatraktivnijih destinacija središnje Istre i ove je godine bila je Općina Svetvinčenat. O tome kako prolazi ovogodišnja rekordna sezona u mjestu pitoresknog kaštela Morosini - Grimani razgovarali smo s direktorom Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, Deanom Pustijancem.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Predsezonu smo počeli s manifestacijom Tradizione a tavola: Jela iz pinjate. Kroz to događanje Općina prezentira lokalnu gastronomiju. U to su uključeni lokalni ugostiteljski objekti, a održava se u drugoj polovini ožujka. Uključeni ugostitelji posjetiteljima su nudili jela po promotivnim cijenama. Taj projekt radimo u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Kanfanar, Turističkom zajednicom Općine Bale, a tu su i Turistička zajednica Grada Rovinja, Turistička zajednice Općine Vrsar i Maistra. Dok Rovinj i ostale dvije obalne općine u svojim ponudama imaju istaknute riblje jelovnike, ostali u svojoj gastroponudi nude jela iz pinjate. Riječ je uspješnoj dugogodišnjoj klasterskoj suradnji. Uslijedila je zatim Fešta od rožic koja je tradicionalno održana na Placi. Cilj joj je kupnja sadnica za uređenje okućnica ali i smještajnih objekata na području Općine, rekao je Pustijanac.

Plesna oaza

Velika i tradicionalna glazbena manifestacija, Melodije Istre i Kvarnera održana je 4. lipnja.

- Festival na našem Trgu bio jako dobro popraćen. Krajem lipnja obilježili smo i Dan Općine, a nakon toga u suradnji s našom povijesnom Udrugom Kaštel započela je manifestacija Srednjovjekovne noći u kaštelu. Ta se manifestacija održava svake srijede, od kraja lipnja pa sve do početka rujna. Zadnje Srednjovjekovne noći u kaštelu bit će održane u srijedu s početkom u 19.30 sati. Riječ je o predstavama koje se održavaju u kaštelu Morosini-Grimani i traju oko sat i pol. Program uključuje viteški turnir, spaljivanje vještice Mare, a tu je i zanimljivo natjecanje s gađanjem katapultom te fire show – noćna borba vitezova sa zapaljenim bakljama. To je jedan vrijedna predstava koja se stopila s prekasnim ambijentom kaštela, rekao je Pustijanac.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Inače, i ostala mjesta uključena su u mnogobrojna događanja na području pa je tako u mjestu Pekici, 6. i 7. srpnja, održana mirisna manifestacija Dani lavande.

- Dvadesetčetvrti Festival plesa i neverbalnog kazališta održan je od 19. do 21. srpnja na Trgu, u Kaštelu i našem multimedijalnom plesnom centru. Taj Festival oduvijek u naše mjesto dovodi brojne grupe plesača iz cijeloga svijeta te je zaštitni znak Svetvinčenta. Od 2. do 4. kolovoza održao se 12. Srednjovjekovni festival, naša najveća i najznačajnija manifestacija tijekom koje se u našoj starogradskoj jezgri održi 60-ak predstava. Na travnatoj površini ispod Kaštela smješteni su tabori. Ove smo godine ugostili 20 udruga koje su došle iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovačke, a prisutne su bile i ponajbolje hrvatske udruge. Imali smo više od 400 kostimiranih članova. Kroz tri dana ove manifestacije našu je Općinu obišlo oko 15.000 posjetitelja. Nakon ljetnog djela, za rujan smo, odnosno početak jesenskog dijela sezone, organizirali Festival sira, Smotru istarskog tovara i Feštu mladega vina. Dakle, 21. i 22. rujna održat će se 12. po redu Festival sira. U to vrijeme imamo 24. izbor Naj koza, i sedmu Smotru istarske ovce. U isto vrijeme na Placi će biti i Mrkat istrijanskega dela, rekao je direktor TZ-a Općine Svetvinčenat.

U znaku tradicije

Festival sira okuplja proizvođače sira iz cijele Hrvatske. Organizirano je stručno ocjenjivanje sireva istarskih proizvođača, a osim toga tu su i razne radionice, ali i štandovi na kojima se nalaze istarski suveniri, rukotvorine i ostali autohtoni proizvodi.

- Mogu reći da smo svaki mjesec imali jednu veću manifestaciju kojom smo u našu Općinu nastojali privući što veći broj gostiju. One za nas predstavljaju motiv njihovog dolaska. Ne samo domaćih nego i stranih gostiju. Manifestacije organizirane van ljetne sezone utječu na popunjenost naših kapaciteta u predsezoni i posezoni. Tako će početak listopada, točnije 6. listopada, proći u znaku još jedne tradicionalne Smotre istarskog tovara koja se održava u mjestu Juršići. Naša tradicionalna i nezaobilazna Fešta mladog vina bit će 26. listopada. Ova manifestacija okuplja ponajbolje istarske vinare koji će predstaviti svoja mlada vina. Pored toga tu će biti i radionice na kojima će se učiti kako sljubiti dobro vino uz dobar sir. Fešta mladega vina je manifestacija s najdužom tradicijom u našoj Općini. Ona se održava evo već pola stoljeća, zaključio je je Dean Pustijanac.

Turizam u brojkama

Govoreći o dosadašnjem broju zabilježenih domaćih i stranih turista direktor Pustijanac ističe kako je, po tom pitanju, ova godina rekordna.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- U prvih osam mjeseci zabilježili smo šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja. Samo u kolovozu, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat bilježi sedam posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu na kolovoz u 2023. To nam je dosad rekordna godina. Naša Općina, inače, ima 500-tinjak objekata s ukupno 2.900 ležajeva, a ono što u zadnjih nekoliko godina predstavlja trend jest da se u prosjeku skraćuje boravak naših posjetitelja. Naime, prema podacima od prije desetak godina, prosjek njihovog boravka u našim smještajnim kapacitetima, kada govorimo za kuće za boravak, bio je 10 dana, a sada je to osam dana.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Ne smatram da je to neka velika promjena. Turisti danas u godini na godišnji odmor idu više puta, ali se zadržavaju manje. No, ipak nam je posjećenost dobra. Sve nam to govori da kuće za odmor u središnjoj Istri dobro funkcioniraju. Naravno da tu izdvajamo kvalitetne objekte. Objekti su to koji su smisleno građeni u tradicionalnom arhitektonskom smislu, mada ima i onih modernih. Akcent je uvijek na kvaliteti i na prezentaciji lokalnih proizvoda od dolaska gosta do njegovog odlaska. Takvih je domaćina više. Slabija se popunjenost, to moram istaknuti, bilježi kod onih iznajmljivača koji recimo ostave ključ u nekom sandučiću. Zadovoljstvo gosta je ovdje manje, a to se kasnije vidi kroz recenzije. Prema strukturi, naši gosti dolaze iz njemačkog govornog područja kao što su Njemačka i Austrija. Slijede zatim gosti iz Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Poljske i Danske, kazao je Pustijanac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter