SEA GUŠTI

FOTOGALERIJA / Na punoj rabačkoj rivi morskim plodovima otvorena, ali i zaključena ljetna sezona

| Autor: Branko Biočić


Na punoj rabačkoj rivi uz domaće i strane goste u organizaciji TZ Labin održano je drugo izdanje gastro manifestacije "Sea Gušti" - festivala morskih delicija na kojem su ovoga puta izostali samo kvarnerski škampi.

Sva je jela ovog puta pripremalo osoblje ugostiteljskog obrta "Mika" iz Labina vlasnika Miljenka Iljadice. Oni su majstorski pripremili 120 kilograma dagnji, 80 kilograma srdela, stotinu kilograma lignji i dvije stotine porcija salata od folpi.

Kraj sezone

- Nudimo četiri jela po pristupačnim cijenama, buzaru od dagnji odnosno pidoći po šest eura, srdele sa krumpir salatom isto po šest eura, salatu od folpi po osam eura i kalamari sa prilogom od krumpir salate također po osam eura. Ukupno smo sve zajedno pripremili oko 1.200 porcija jer sam na ovoj fešti sam. Dan je bio lijep, kao i večer, puno je ljudi i olekujem da ćemo do kraja sve uspješno odraditi, rekao je Miljenko Iljadica, vlasnik "Mike".

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Nakon uspješnog prvog izdanja, kojim je obilježen početak ljeta, Turistička zajednica Grada Labina pripremila je još jedan nezaboravan događaj ljubiteljima vrhunske hrane, glazbe i lokalne tradicije.

- Ovom feštom zatvaramo dugu i toplu ljetnu sezonu, sretni smo što smo uspjeli organizirati i održati drugu manifestaciju Sea Gušti s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete. Zadovoljni smo odazivom, imamo dobru ponudu ribljih menija, lokalnih kvalitetnih vina vinara udruge "Trs", domaćeg piva Labina i koktela. Što se tiče turističke sezone i dalje bilježimo tri posto manje gostiju ali je sam kolovoz bio u plusu, odnosno imali smo pola posto više noćenja i deset posto više dolazaka nego lani. Sve u svemu možemo biti zadovoljni. Čekamo lijepo vrijeme u rujnu i listopadu pa se nadamo i uspješnoj posezoni, rekla je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin. Posljetitelji ovog gastro događaja zadovoljno su lizali prste i uživali u svemu pripremljenom.

Kao i uvijek sve je super. Jela sam pidoće i bili su izvrsni, veliki i puni sa odličnim šugom, sve je za pet, rekla nam je Gracijela Milevoj iz Labina a Ružica Baća, također iz Labina nije ostala gladna.

Riba direktno iz mora

- Lijepa je ponuda, cijene su prihvatljive, a obroci obilni. Čekamo da zađe sunce pa da uživamo. Jela sam lignje, salatu od folpi i pila gemišt, rekla je Ružica. Bilo je tu i mnogo turista, neki su zauzeli i ležaljke na rivi i guštali u morskom delicijama, vinu te prekrasnom pogledu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Odlično je, lijepa fešta, pila sam domaće dobro vino Juričić, rekla nam je zadovoljno Brigita Ackerman iz Munchena. I ovoga puta festival je nudio edukaciju o ribi kao namirnici, uz kreativne demonstracije pripreme morskih delicija koje su izvodili lokalni gastro stručnjaci Hrvoje Hrvatin i Toni Dragičević.

- Toni i ja već tradicionalno u "paketu" nastupamo na ovakvim eventima. Za večeras smo pripremili rižot od trilje koju smo iskoristili maksimalno, filetirali smo je i napravili temeljac, a da bi rižoto bio bogatiji stavili smo gore još frigane trilje. Drugo jelo je malo avangardnije, radi se o morskom psu kojeg ćemo staviti na štapiće i pohati u panko mrvicama uz jednu hladnu salatu od tikvica i curryja uz umak od kikirikija. Sva riba je friška iz mora, a jutros je ulovio ribar Edi Paliska. Mi smo je očistili i pripremili pa je to doslovno iz mreže na pijat, rekao je Hrvoje dok je Toni dodao kako se ovakvim događajima promovira lokalno ribarstvo i domaća gastronomija.

Edukacija za najmlađe

Za njihove delicije koje su se dijelile besplatno čekalo se u dugom redu. Uz zvuke glazbe i mirise svježe pripremljenih morskih specijaliteta, opuštanje i uživanje u jednostavnim životnim radostima uz čašu dobrog vina posjetitelje je uvodno zabavljao duo Behind of house iz Rijeke.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Gosti su mogli uživati u vrhunskoj selekciji vina članova Udruge vinara i vinogradara Labinštine " Trs", vina Perinić, Fuhtar, Matiška, Baćac i Juričić. Za dobru zabavu do kasno u noć pobrinula se grupa Detour, popularni hrvatski pop bend poznat po jedinstvenom spoju akustičnog popa, elektronike i indie zvuka koja je stigla izravno sa koncerta u Herceg Novom. Grupa je osnovana 2006. godine, a na sceni se istaknula mnogim hitovima za što je dobila i nagradu Porin.

Predgrupa je bio duo Behind the House, koja je izvodio domaće i strane hitove. Posebno iznenađenje ovog puta bila je radionica morske tematike pod nazivom " Morske štorije", pulske udruge Puppeta gdje su najmlađi mogli uz kreativnu igru i crtanje moglin aučiti nešto više o životu u moru.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter