vremenska prognoza za istru

Je li ljetu kraj? Evo što nas čeka do kraja rujna, velika promjena već u četvrtak

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Na prijelazu između dva godišnja doba turbuletne vremenske prilike nisu rijetkost, ali ove će godine to posebno biti izraženo u zapadnom i središnjem Sredozemlju, piše Istramet

Idućih dana nepredvidljiva visinska ciklona dobro će namučiti prognostičke modele. Nemojte se iznenaditi ako primjerice jutarnji izlazi predviđaju 100 mm kiše, a već večernji suho vrijeme. U takvoj situaciji karte sume oborine gotovo da su neupotrebljive, ali ipak mogu barem okvirno ukazati na dijelove regije gdje će utjecaj ciklone biti najizraženiji.

Iduća 3 dana vrijeme će biti nešto nestabilnije, u unutrašnjosti poluotoka i u gorju uz čestu pojavu poslijepodnevnih grmljavinskih pljuskova. Izolirani neverini mogu iznenaditi i otvoreno more, stoga oprez. Jača destabilizacija atmosfere uz široko raspoređene pljuskove stiže krajem četvrtka kada je izgledno formiranje značajnijeg oborinskog vala.

Oborinski val krajem četvrtka, izvor: WRF, Istramet

Što nas čeka na prijelazu iz prve u drugu dekadu zaista je teško reći. Dio modela predviđa nastavak vrlo toplog, a ponegdje i vrućeg vremena, međutim dio produkata sugerira kako bi uz promjenjivije vrijeme ipak polako nastupila i tranzicija prema ranoj jeseni. U svakom slučaju, zbog položaja ciklone zapadnije od našeg kraja bit će poprilično vjetrovito uz većinom umjereno i jako jugo.

Mnogi se pitaju stiže li s ovom promjenom ljetu kraj? Čak i ako se ostvare modeli koji predviđaju svježiji scenarij, to ne isključuje mogućnost dolaska babljeg ljeta krajem rujna i na prijelazu u listopad, što ne bi bilo iznenađenje s obzirom na razvoj vremena proteklih godina. (P.R./IM).

Usprkos promjenjivijem vremenu, temperature zraka ostat će iznad prosjeka. Izvo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter