rezime sezone

Bogato i raznovrsno kulturno, umjetničko i zabavno ljeto u Labinu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Koncertom zagrebačke grupe Detour na rabačkoj rivi 7. rujna završio je bogat i raznovrstan kulturni, umjetnički i zabavni program na području Grada Labina. Stigle su kiše pa je vrijeme za rezime. Ovoga ljeta bilo je za svakog ponešto a za to su se potrudili u Gradu Labinu, TZ labin, Pučkom otvorenom učilištu i Mediteranskom kiparskom simpoziju.

Gušti i fešte

Od konca svibnja, kada je održana prva manifestacija "Sea gušti" u Rapcu, pa gotovo do sredine rujna, Labinjanima i njihovim gostima ponuđena je raznolika, kvalitetna i uzbudljiva lepeza događanja u Labinu, u starogradskoj jezgri ili bližoj okolici. Već je gradska fešta Petrova, u "retro" ruhu održana krajem lipnja na pet lokacija unutar starogradske jezgre donijela glazbu sa DJ pultova i nastup na glavnom trgu još aktivnog benda Aerodrom s Juricom Pađenom.

Program Labin Art Republike trajao je od početka srpnja do prvog tjedna rujna i ovo je godine uvršten još jedan festival, 3. Labina festival umjetnosti i tolerancije koji jer trajao tri srpanjska dana. Program je započeo izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica u Gradskoj knjižnici Labin,u Teatrinu - malom kazalištu u labinskoj starogradskoj jezgri održana je nakon svečanog otvaranja predstava "Mistero Buffo" kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra iz Zagreba.

Na Špini je održan koncert tradicionalne makedonske glazbe, održan je i međunarodni otvoreni okrugli stol s krilaticom "Art is the Power of Tolerance" i ovogodišnjom tematikom "Artisti na žici" usmjerenom glazbenom stvaralaštvuralelno kao i likovne i glazbene radionice za mališane vrtićke dobi. Posljedni dan bio je rezerviran za predstavu "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Teatra Exit te za završno druženje sa sudionicima i organizatorima festivala na Špini, uz glazbu iz svjetskih musicala "U ritmu Broadwaya" u izvedbi umjetnika HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Održan je i Labin jazz festivalom a program kojeg je pripremio Robert Mikuljan bio je satkan od vrsnih domaćih i regionalnih jazzera i jedne međunarodne atrakcije. Nastupili su Zvonimir Radišić trio, Exploding Pig, austrijski bend predvođen svjetski poznatim američkim trombonistom Louis Bonillom, inače višestrukim dobitnikom slavnog Grammyja te Sterptet, domaći sastav. U Rapcu i Labinu predstavio se njemački orkestar gajdaša "Bagpipe Orchestra. Sredinom srpnja na Špini je održana dječja predstava "Cvrčak i mrav", a tjedan dana kasnije u Parku skulptura Dubrova svoj solistički koncert održala je kantautorica Elis Lovrić.

Razni umjetnici

Kolovoz je započeo cabaret predstavom na Špini proslavljene kazališne i glazbene dive Ksenije Prohaske a tamo su gostovali Sandi Cenov i potom uoči Dana Grada Labina, posjetitelji su imati priliku poslušati najpoznatiji hrvatski musical, popularni "Jalta, Jalta". Zadnji scenski događaj na istom mjestu ovoga ljeta bio je dolazak slovensko-talijanske koprodukcija sa suvremenim plesnim performansom "On the Roads of Europe".

Treći "festival unutar festivala" bio je festival dokumentarnog filma Shpeena Dox s izvrsnim izborom domaćih, regionalnih i svjetskih nagrađivanih dokumentaraca. Događanja vezana uz Dane Grada Labina obilježio je veliki koncert Petra Graše na starogradskom trgu te 26. po redu Labinski uzlet likovnosti, izložba slikara iz Labina i vezanih za Labin.

Tradicionalni mediteranski kiparski simpozij donio je Parku skulptura na Dubrovi tri nova umjetnička djela naših i inozemnih umjetnika Kuzme Kovačića, Nenada Šoškića i Jure Markote. U Gradskoj galeriji Labin otvorena je tematska izložba iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu a u crkvici Sv. Stjepana preko puta Gradske galerije posjetitelji su mogli razgledati i samostalnu izložbu velike hrvatske akademske umjetnice Dubravke Lošić.

Turistička zajednica Grada Labina, uz brojna događanja organizirala "Wine & Music" event u labinskom Parku hrvatskih branitelja na kojem su uz lokalne vinari nastupili Marko Tolja i Matija Cvek. U Suradnji s TZ Sveta Nedelja, u Noći suza Sv. Lovre na Dubrovi je Maja Posavec izvodila repertoar Leonarda Cohena. Bilo je to ljeto sjajne sinergije mnogih događanja i raznih umjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter