"KRVAVA KRIZMA"

Mons. Štironja: "Mučeništvo je tema za sva vremena jer svako vrijeme treba svjedoke vjere"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dan uoči 77. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u Lanišću na Ćićariji, mjestu njegova mučeništva, održano je svečano misno slavlje koje je u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Homiliju je izrekao porečki i pulski ordinarij mons. Ivan Štironja. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika, a misi je nazočio velik broj vjernika, hodočasnika iz svih dijelova Istre, iz drugih biskupija Hrvatske te iz Trebinjsko-mrkanjske biskupije iz Bosne i Hercegovine.

Spasenje duše

Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan srdačno je pozdravio sve koji su se okupili na euharistijskom slavlju u predvečerje blagdana bl. Bulešića u župnoj crkvi u Lanišću. U uvodnom pozdravu podsjetio je da su pojedini dani, obljetnice, posebno milosni trenuci za susret s Bogom, a tako su posebna i određena mjesta. Upravo su to dani obljetnice mučeništva bl. Miroslava, Lanišće, mjesto njegova mučeništva i Svetvinčenat, gdje se čuvaju njegove relikvije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Hodočasteći na ta mjesta želimo se nadahnuti divnim primjerom života našeg Blaženika i uteći se njegovom moćnom zagovoru kako bismo se na putu života ojačali u vjeri, nadi i ljubavi, istaknuo je mons. Milovan.

Ovogodišnje obilježavanje 77. obljetnice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića i »krvave krizme« u Lanišću, odvija se pod geslom »Budi volja Tvoja« što je bio blaženikovo mladomisničko geslo, kazao je u homiliji porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

- Spasenje duše bila je vrlo važna tema u životu bl. Miroslava. O tome je često propovijedao te svoje vjernike, djecu i mladež, pozivao na ozbiljno razmišljanje o Riječi Božjoj, koju Crkva neumorno i neustrašivo propovijeda radi spasenja duša i širenja kraljevstva Božjega. Samo u kontekstu vječnih i neprolaznih razmjera možemo shvatiti činjenicu da je bl. Miroslav u posljednjim trenucima svoga života, dok ga ubojica udara i nožem ubada, ne razmišlja o tjelesnoj boli, nije mu na pameti tijelo, nego mu je na pameti samo duša koju želi spasiti, i Isus kojega u vječnosti želi susresti. Ne viče i ne plače, ne zdvaja i ne zapomaže, nego mirno i spokojno, praštajući moli - »Isuse, primi dušu moju.« Upravo se u ovoj činjenici, prepoznaje dimenzija svetosti i potpunoga predanja Bogu. Posljednje trenutke ovozemaljskoga života bl. Miroslav mislio je samo na Isusa i na svoju dušu, kazao je porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

Vječna tema

Spominjući uz bl. Bulešića još i bl. Alojzija Stepinca i bl. Francesca Bonifacia, biskup je istaknuo da je »mučeništvo tema za sva vremena jer svako vrijeme pa i ovo naše treba svjedoke vjere«.

- Mučeništvo je izvrsno svjedočanstvo vjere u Boga, najveći stupanj ljubavi i izvrsna potvrda nade koja je potrebna svakomu čovjeku pa i onomu koji ne vjeruje u Krista, i onomu koji ne vjeruje Evanđelju. Mučeništvo je, dakle, hrabri i potpuno slobodni skok u vjeri, skok u zagrljaj onomu komu besprijekorno vjerujem i nadam se da me neće iznevjeriti, istaknuo je mons. Štironja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Trodnevnim duhovnim obnovama kao i misnim slavljem u Lanišću i Svetvinčentu, na razini Porečke i Pulske biskupije sjećamo se, njegujemo i čuvamo svjedočanstvo vjere i mučeničkog predanja bl. Miroslava, poručio je također ordinarij te pohvalio sve hodočasnike, svećenike, redovnike, redovnice i sav Božji puk, sve koji ovih dana hrle u susret Kristu Gospodinu, otvaraju srce njegovim riječima. Posebno je istaknuo hodočasnike i svećenike iz drugih biskupija, susjednih kao i onih udaljenijih, iz Bosne i Hercegovine, s krajnjeg juga, iz župe Domanovića, iz Trebinjsko-mrkanjske biskupije.

- Poput bl. Miroslava i ostalih mučenika Crkve, nikada ne gubimo nadu i u teškim trenucima jasno i glasno svjedočimo da je Kristova ljubav jača od nasilja i mržnje. Dok gledamo strašne slike iz ratom zahvaćenih zemalja, iz Ukrajine, Palestine, Izraela, Konga i drugih, uvijek znajmo da je Kristova ljubav jača od nasilja i mržnje, poručio je propovjednik.

Posebna procesija

Svečanost su glazbeno upotpunili združeni župni zborovi Buzetskog dekanata. Po završetku misnoga slavlja, u sumrak, prvi je put održana procesija sa svijećama po ulicama Lanišća. Otpusni blagoslov porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan udijelio je s relikvijom blaženika. Misi su prisustvovali načelnica Općine Lanišće Roberta Medica te gradonačelnik Grada Buzeta Damir Kajin.

U subotu, na samu obljetnicu mučeništva, središnje svečano misno slavlje u Svetvinčentu, blaženikovoj rodnoj župi, predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter