MANIFESTACIJA ULIČNE UMJETNOSTI

U Poreču se održava 24. Street art festival: Grad pretvoren u kulturnu pozornicu

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Manifestacija ulične umjetnosti, koja je cijeli grad pretvorila u pozornicu, obogatila je Poreč kulturnim vrijednostima u kojima mogu uživati mnogobrojni posjetitelji bez čijeg sudjelovanja ovotjedni 24. Street art festival ne bi ni imao smisla.

Porečko Pučko otvoreno učilište je i ove godine pripremilo bogat program i odabralo zanimljive umjetnike koji svojim nastupima oduševljavaju publiku. Festival obiluje glazbenim, plesnim, akrobatskim, likovnim i glumačkim izvedbama po cijeloj porečkoj starogradskoj jezgri.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

La Mula de Parenzo

Prvi dan, u utorak, manifestacija je počela glazbenim performansima kad je tehno dvojac DBFB cijelu večer izvodio Ambiance And Dub Techno Selections repertoar elektroničke glazbe ujedno promoviravši nedavno osnovanu udrugu Eter, koja je posvećena promicanju kulture i umjetnosti, naročito kroz radionice iz glazbene produkcije i DJ-inga te osnaživanje volonterske zajednice.

Na Trgu slobode istovremeno se održavao Music on the Square uz Summertime Acoustic Duo dok su na gradskoj rivi nastupili Techno Vikings, saksofonistički kvartet koji je privukao pažnju mnogih šetača. Cjelovečernju glazbenu idilu upotpunio je talijanski saksofonist Igor Marino svojom džez svirkom gradskim ulicama. Prvoga dana festivala postavljena je i umjetnička instalacija Garden-air, čarobni viseći vrt koji će ukrašavati prolaz Ulice svetog Eleuterija do zadnjeg dana festivala.

Srijeda je ponudila plesnu predstavu "Between", koju je na Trgu slobode izveo Studio za izvedbene umjetnosti MOT 08. Poveznica među ljudima i veza sa nečim višim bila je tema ovog performansa kojim su plesači izrazili svoje osjećaje. Ljubitelji džeza dobili su priliku u okviru 29. Jazza u lapidariju poslušati koncert Branimir Gazdik Quinteta, koji je ovom prilikom predstavio svoj posljednji album, nominiran za nagradu Porin. Autorska glazba koju kvintet izvodi sinergija je raznih stilova od jazz, funk i latina stopljenih u jedan zajednički "fusion" izraz, karakterističan za ovaj bend.

Četvrtak je počeo jutarnjom edukativno inpretativnom šetnjom kroz povijest, La Mula de Parenzo Tourom u organizaciji TZ Poreč. Večer je donijela akrobatski nastup klauna Andreja Tomše na Trgu slobode. "Get the Hat" bio je naziv predstave u kojoj je umjetnik morao uz pomoć publike doći do svoga šešira koji je završio na stupu javne rasvjete na visini od četiri metra.

Nakon niza peripetija i pokušaja Andrej se domogao svoga šešira hodajući po konopu, na visini od dva metra, kojeg su pridržavala tri posjetitelja. Na zadovoljstvo najmlađih akcija je bila uspješna, a dio onih starijih prošetao je do terase bivšeg bara Roxy gdje je održan audiovizualni koncert Vuk i ptica. U ambijentu ljetnog kina posjetitelji su uživali u umjetničkom projektu ilustratorice i književnice Ane Salopek i glazbenog umjetnika Domagoja Vukovića.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Bio je to spoj vizualnog i auditivnog performansa u kojemu su se isprepletali slika i glazba. Dok je Salopek slikala i na velikom ekranu reproducirala crtež drevne majke Mogoš iz staroslavenske mitologije, Vuković je uz sviranje na nekoliko instrumenata tamburi, gitari i framedrumu sve to pratio glasovnim nastupom grleno pjevajući klasičnim i mongolskim načinom.

Komunicirajući likovnom i glazbenom umjetnošću autori su na autentičan način publici dočarali priče uronjene u starohrvatsko nasljeđe, mitove, legende, što su sa zanimanjem popratili i strani turisti kojih je bilo u publici.

Petak je na Trgu slobode ponudio plesnu predstavi "Čuješ li se?" u kojoj su plesačice Azra Baltić, Lucija Korlević, Hanna Kocijančić, Enola Tomčić i Lana Brčić s koreografijom Judite Tripar kroz plesni ritam ponudili individualni osjećaj sreće, užitka i zadovoljstva.

Istovremeno su na 63. Koncertima u Eufrazijani polaznici Ljetne škole gitare Xhevdeta Sahatxije zajedničkim koncertom predstavili Rhapsody guitar. U šumi kod plaže Naftaplina u organizaciji Turističke zajednice u ljetnom kinu projiciran je film Elvis.

Subota i Sounds of the Streets Music na Trgu slobode donosi koncert DJ Maestra i Jakše Jordesa Saxa.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Aktivno sudjelovanje

Posljednji dan festivala, u nedjelju glumac Valter Roša na Trgu slobode od 20 sati izvodi interaktivan fizički performans "Do What You Feel", u kojemu će kroz improvizirani fizički pokret i neverbalnost publici dati priliku za aktivno sudjelovanje te autorstvo u izvedbi.

Od 21 sat Stephanie Prekali dat će dodatnu vrijednost i posebno značenje instalaciji u prolazu Ulice svetog Eleuterija. Introspektivnim DJ performansom naziva Safe And Sound istražit će odnos između umjetnosti, ega i publike unutar svijeta elektroničke glazbe.

Street art festival Poreč odvija se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč uz podršku Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča i Valamara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter