Počinje 49. Trka na prstenac u Barbanu

Otvorena izložba akademskog slikara Ivana Golca "Priča barbanskih zidina"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Alphera)

(Foto: Alphera)


Sinoć je svečanim podizanjem zastave Trke na prstenac službeno otvorena 49. Trka na prstenac, tradicionalna manifestacija u Barbanu koja se održava ovog vikenda na barbanskom trkalištu - Gradišću.

Centralno mjesto ovogodišnjeg programa zauzimaju Trka za viticu u subotu i Trka na prstenac u nedjelju. Obje trke počinju u 17 sati. Otvorenje 49. Trke počelo je u 20.30 sati, a sastavni dio svečanog otvorenja činilo je i čitanje imena ovogodišnjih 16 konjanika, i njihovih kopljonoša, koji sudjeluju u obje trke, a oni ove godine jesu:

(Foto: Alphera)(Foto: Alphera)

Prošlogodišnji slavodobitnik konjanik Broskvar Daniel, kopljonoša Filip Pavlić, konj Suez, vođa konjanika je konjanik Babić Gvido, kopljonoša Matija Verbanac, konj Kika, konjanik Benčić Petar, kopljonoša Erik Roža, konj Zen, konjanik Celija Bruno, kopljonoša Luka Lupetina, konj Brandy, konjanik Grabrović Milio, kopljonoša Aldo Paus, konj Blechi, konjanik Kancelar Andrej, kopljonoša Dragan Popović, konj Spenky, konjanik Kancelar Luka, kopljonoša Filip Filipović, konj Ranger, konjanik Osip Antonio, kopljonoša Jure Paus, konj Bisi, konjanik Osip Stefano, kopljonoša Filip Grgorinić, konj Faressa, konjanik Rojnić Maksimilijan, kopljonoša Massimo Rojnić, konj Furia Pipi Taiči, konjanik Rojnić Matteo, kopljonoša Mateo Zulijan, konj Haladar, konjanik Špada Goran, kopljonoša Enzo Špada, konj Bepi, konjanik Učkar Silvio, kopljonoša Ivan Duras, konj Cezar, konjanik Vale Aleksa, kopljonoša Raul Mirković, konj Sultan, konjanik Vlačić Toni, kopljonoša Daniel Vretenar, konj Ximena, konjanik Erik Žagrić, kopljonoša Marko Kaduz, konj Zvjezdan.

(Foto: Alphera)(Foto: Alphera)

Svečanost su uveličali svjim nastupom Barbanske mažoretkinje i KUD Barban. Nakon podizanja zastave, veliki broj posjetitelja uputio se u Centar za posjetitelje gdje je otvorena izložba akademskog slikara Ivana Golca: „Priča barbanskih zidina“. Jučerašnji program obogaćen je turnirom u briškuli, a za zabavni dio pobrinuli su se Gustafi & DJ Marko Londero na Placi.

Danas kreće zagrijavanje uz iščekivanu Trku za viticu. S početkom u 17 sati svi će zaljubljenici pratiti Viticu i odmjeravati spremnost konjanika i konja.

(Foto: Alphera)(Foto: Alphera)

Od iznimne važnosti za Trku na prstenac je i suradnja s Hrvatskom radio televizijom. I ove godine Trku na prstenac prenosi uživo, u nedjelju na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT2). Trka će se moći pratiti od 17.15 sati.

U nedjelju je vrhunac svih događaja i programa manifestacije. Tada se očekuje najveći broj posjetitelja kada se održava 48. Trka na prstenac.

(Foto: Alphera)(Foto: Alphera)

- Posebno hvala svima koji su podržali održavanje ove vrijedne tradicijske manifestacije, kao što je glavni sponzor HEP d.d., zatim Fortenova grupa te tvrtkama Rudan d.o.o. i A.B.S., izjavio je predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip.

U Barbanu se očekuje velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života, a pozvani su i predstavnici zakonodavne te izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao i drugih istarskih gradonačelnika i načelnika.

(Foto: Alphera)(Foto: Alphera)

49. Trka na prstenac održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter