"zagrijavanje" za današnju Trku

Luka Kancelar "pogodio" viticu, tko će prstenac?

| Autor: Tea Tidić
Pobjednik Luka Kancelar na Rangeru i kopljonoša Filip Filipović (Foto Facebook Trk na prstenac)

Pobjednik Luka Kancelar na Rangeru i kopljonoša Filip Filipović (Foto Facebook Trk na prstenac)


Pobjednik Trke za viticu je Luka Kancelar! Na svome konju Rangeru, i uz pomoć kopljonoše Filipa Filipovića, Luka se upisao kao pobjednik jubilarne, 30. utrke koja je zapravo zagrijavanje za današnji središnji događaj - 49. Trku na prstenac, tradicionalnu manifestaciju koja se ovoga vikenda održava na barbanskom trkalištu - Gradišću.

(Foto Općina Barban)Program svečano otvoren podizanjem zastave (Foto Općina Barban)

(Foto Općina Barban)Na otvorenju su nastupile i barbanske mažoretkinje (Foto Općina Barban)

16 veličanstvenih

Sama manifestacija službeno je počela u petak navečer podizanjem zastave koje je pratio veliki broj posjetitelja, a svojim su nastupima uveličale Barbanske mažoretkinje i KUD Barban. Neizostavni dio otvorenja bilo je i čitanje imena ovogodišnjih šesnaest konjanika i njihovih kopljonoša, koji sudjeluju u obje utrke.

Podsjetimo to su: prošlogodišnji slavodobitnik konjanik Daniel Broskvar na konju Suez i njegov kopljonoša Filip Pavlić, vođa konjanika je Gvido Babić na konju Kika te njegov Matija Verbanac, a tu su i Petar Benčić na konju Zen i njegov kopljonoša Erik Roža, Bruno Celija i kopljonoša Luka Lupetina s konjem Brandyjem, Milo Grabrović na konju Blechi i kopljonoša Aldo Paus, konjanik Andrej Kancelar na Spenkyju i kopljonoša Dragan Popović, Luka Kancelar na Rangeru i kopljonoša Filip Filipović, Antonio Osip i kopljonoša Jure Paus s konjem Bisi, Stefano Osip s konjem Faressa i kopljonoša Filip Grgorinić, Maksimilijan Rojnić s kopljonošom Massimom Rojnićem i konjem Furia Pipi Taiči, konjanik Matteo Rojnić na Haladaru i njegov kopljonoša Mateo Zulijan, Goran Špada i kopljonoša Enzo Špada te konj Bepi, Silvio Učkar, njegov kopljonoša Ivan Duras i konj Cezar, zatim konjanik Aleksa Vale na Sultanu i kopljonoša Raul Mirković, Toni Vlačić s konjem Ximena i kopljonoša Daniel Vretenar te konjanik Erik Žagrić, kopljonoša Marko Kaduz i konj Zvjezdan.

Nakon podizanja zastave u petak navečer, veliki broj posjetitelja uputio se u Centar za posjetitelje gdje je otvorena izložba akademskog slikara Ivana Golca nazvana "Priča barbanskih zidina", a program je bio obogaćen turnirom u briškuli, dok su se za zabavni dio pobrinuli Gustafi & DJ na Placi.

(Foto Općina Barban)Klinci su na prstenac jurili - biciklima (Foto Facebook)

Utrka za Štit

Jučer je u okviru progama održana 11. Roboutrka na prstenac te dvije zanimljive igre za najmlađe - Potraga za prstencem i Trka na biciklama na prstenac. U Potrazi za prstencem, mali istraživači su otkrili skriveno blago - prstenac, i pritom se odlično zabavili, a biciklama su u utrci za prstencem bili najuspješniji Angelina Kolić, Nina Baćac, Ena Vitasović, Mihael Mavrić, Gabi Babić i Max Batel. Za zabavu na Placi nakon jučerašnjih uzbuđenja pobrinuli su se Koktelsi i Lidija Bačić, a nešto kasnije kod stare škole Ivan Licul & DJ.

Središnji dio barbanske svečanosti je danas kada se u Barbanu očekuje velik broj i uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva te javnog života, a pozvani su i predstavnici zakonodavne te izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tradicionalno se očekuje dolazak župana Istarske županije, kao i drugih istarskih gradonačelnika i načelnika.

U 17 sati počinje Trka na prstenac koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te ogranizatori očekuju i njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit predsjednika Republike.

Današnji program počinje u 16 sati promenadnim koncertom limene glazbe, Barbanskih mažoretkinja, KUD-a Barban i RKUD-a Rudar Raša. Nakon utrke za zabavu na Placi pobrinut će se Maja Šuput, Night Express i Alfa time band, a nakon vatrometa najavljenog za 22 sata kod stare škole je glazbeni program uz DJ-a Krizu.

(Foto Općina Barban)Ivan Golac upotpunio je program izložbom "Priča barbanskih zidina" (Foto Općina Barban)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter