važnost se ne može dovoljno naglasiti

Helikopterska hitna medicinska služba imala prvu intervenciju u Pazinu: Pacijentu spašen život

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Foto Grad Pazin)

(Foto Grad Pazin)


Prvi slučaj potrebe za Helikopterskom hitnom medicinskom službom zabilježen je ovih dana u Pazinu. Brza intervencija spasila je životno ugroženog pacijenta, naglašavajući važnost hitne medicinske pomoći.

Zahvalni svima uključenim u ovu intervenciju, u Gradu Pazinu tom su prilikom apelirali na građane da ne ostavljaju vozila na pristupnom sletnom mjestu uz Gradski stadion kako bi hitne službe uvijek imale neometan pristup, jer radi se o sekundama koje su u ovom slučaju bile presudne.

Grad Pazin uključio se u projekt Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i u Ulici Gradskih igrališta uredio pristup za sletno mjesto na Gradskom stadionu za Hitnu helikoptersku medicinsku službu kako bi je Nastavni zavod za hitnu medicinu IŽ, u slučajevima kada je to potrebno, mogao pozvati iz Primorsko goranske županije.

Napravljena je rampa za prilaz i postavljena barijera i time osiguran nesmetan prolaz vatrogasnog vozila i vozila hitne pomoći prema sletnom mjestu. Tim hitne službe po dolasku na mjesto intervencije zbrinjava pacijenta i procjenjuje postoji li potreba za aktivacijom tima Helikopterske hitne medicinske službe.

Primarna uloga helikopterske službe osigurati je hitnu medicinsku skrb životno ugroženim pacijentima na području Hrvatske. Ona omogućava kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup kritično bolesnim ili ozlijeđenim pacijentima, postavljanje dijagnoze i provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u bolnicu.

Baza Helikopterske hitne medicinske službe je u Rijeci na Krku i nadležna je za četiri županije uključujući i Istarsku. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter