uručenje ugovora

Za projekt Labin bez plastike 5.560 eura, 30 tisuća poduzeću 1. Maj

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Grad Labin)

(Foto: Grad Labin)


U upravnoj zgradi Istarske županije danas je održano svečano uručenje ugovora za sufinanciranje projekata prijavljenih na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2024. godine.

Gradu Labinu je za nastavak aktivnosti projekta „Za Labin bez plastike“ odobreno 5.560,00 eura a aktivnosti će se fokusirati na osvješćivanje građana i različitih dionika u turizmu te posebno na edukaciju djece iz vrtića i osnovnih škola. Tema edukacija biti će kružno gospodarstvo i Zero Waste principi odnosno edukacija kroz praktičan rad sa ciljem uklanjanja prvenstveno jednokratne plastike, ali i ostalih vrsta otpada. Grad Labin je još 2021. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom „Za Labin bez plastike“ koja je proizašla iz htjenja lokalne zajednice Labina da na drugačiji način pristupi rješavanju problema plastičnog otpada na području Grada. Prva faza inicijative bila je usmjerena na transformaciju labinske tržnice Markata u prvu tržnicu bez plastične ambalaže na području Hrvatske.

Aktivnosti su bile usmjerene na promjene navika kupaca putem snažne medijske promocije, mjesečnog programa na lokalnom radiju koji se sastojao od niza edukativnih emisija, edukativnih kvizova, snimanja kratkog promo videa, a konačno i podjele platnenih vrećica s logotipom inicijative kao i papirnatih vrećica „škartoca“ za manje količine namirnica koji su gotovo u potpunosti zamijenile lagane plastične vrećice. U sklopu Javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada" (JP ZO 6/2022) provedene su edukacije prodavača, kupaca i posjetitelja labinske gradske tržnice o sprječavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju komunalnog otpada te korištenju alternativnih ambalaža u procesu prodaje i kupnje te edukacije za ugostitelje i ostale pružatelje usluga u sklopu javnih događanja na području Grada Labina. U sklopu Javnog poziva za sufinanciranje provođenja izo-info aktivnosti o gospodarenju otpadom (JP ZO 3/2023) provedene su daljnje edukaciju prodavatelja te kupaca i posjetitelja u sklopu gradske tržnice Markat i gradskih manifestacija, edukacije vezane uz smanjivanje plastičnog i organskog otpada u vrtićima i osnovnim školama na području Grada Labina te tečaj prenamjene stare odjeće u platnene vrećice.

U sklopu ovog Javnog poziva planirane su sljedeće aktivnosti :edukacija vezana uz kružno gospodarstvo i izbjegavanje stvaranja otpada u vrtićima i osnovnim školama, edukacije različitih dionika u turizmu  vezano uz kružno gospodarstvo i izbjegavanje stvaranja otpada i edukacije građana vezano uz kružno gospodarstvo i izbjegavanje stvaranja otpada. Komunalnom poduzeću 1. Maj Labin d.o.o. odobrena je nabava komunalne opreme u vrijednosti od 30.000,00 eura za nabavu otpadomjera s ciljem sprječavanja korištenja polupodzemnih spremnika za odvajanje otpada od strane osoba za koje isti nisu namijenjeni.

Svečanoj dodjeli prisustvovali su gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić te direktor komunalnog poduzeća 1. Maj Labin d.o.o. Dorijano Bažon. Ugovore su uručili ministrica Marija Vučković te direktor Fonda Luka Balen.


Podijeli: Facebook Twiter