Smanjenje količine otpada na ŽCGO-u Kaštijun

Općina Medulin nabavlja spremnike za biootpad i pelene

| Autor: Glas Istre
(Foto: Općina Medulin)

(Foto: Općina Medulin)


Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac je danas, 23. kolovoza u upravnoj zgradi Istarske županije, u Puli, nazočio svečanom uručenju ugovora za sufinanciranje projekata prijavljenih na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2024. godine.

Korisnicima su ugovore uručili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda Luka Balen, u nazočnosti suradnika.

Općini Medulin je uručena Odluka o odabiru korisnika i dodjeli sredstava kojom se odobravaju sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Vrijednost ugovora je 31.500,00 eura s PDV-om, od čega će Fond sufinancirati 40% iznosa. Općina Medulin će u navedenom iznosu nabaviti 400 spremnika za biootpad sa gumenom brtvom i kopčama za zatvaranje poklopca, pojedinačne zapremnine 120 litara te 10 spremnika „zvona“ za prikupljanje otpada od stakla, pojedinačne zapremnine 2.5 m3.

Uz ovu, Općini Medulin je danas uručena i Odluka za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva na iznos od 9.872,00 eura s PDV-om, od čega će Fond sufinancirati 40% iznosa. Navedenim iznosom Općina Medulin će organizirati Eko dan koji će uključiti edukativnu javnu akciju kuhanja od ostataka hrane te degustaciju, sajam razmjene rabljenje odjeće, radionicu kućnog kompostiranja i održivog gospodarenja otpadom te druge aktivnosti vezane uz ponovnu uporabu otpada. Uz navedeno, organizirati će edukacije za školarce, edukativno predavanje za zaposlenike u školskoj kuhinji o smanjenju otpada od hrane te će izraditi edukativno-informativne letke i knjižicu recepata na temu „Hrana nije otpad“, a sve u cilju smanjenja količine otpada te prvenstveno s naglaskom na biootpad i otpad od hrane. Izraditi će se i tiskani materijal na stranim jezicima kako bi sve informacije o selektivnom prikupljanju otpada s naglaskom na smanjenje i zbrinjavanje biootpada i otpada od hrane bile dostupne turistima.

Općina Medulin dobivenim Odlukama i Ugovorima o sufinanciranju nabave svega navedenog nastavlja sa svojim aktivnostima koje se odnose na selekciju otpada, stavlja naglasak na smanjenje količine otpada od hrane te zbrinjavanje biootpada putem spremnika koji će biti podijeljeni kućanstvima.

(Foto: Općina Medulin)(Foto: Općina Medulin)

U 2023. godina Općina je implementirala pilot projekt uvođenja spremnika za prikupljanje biootpada u naselju Pomer, za što je nabavila 200 spremnika. U 2024. godini će provesti nabave za još ukupno 700 spremnika za biootpad te će tako dostići količinu od ukupno 900 spremnika za biootpad. Isto tako, u 2024. godini Općina Medulin nabaviti će i 300 kompostera za kompostiranje zelenog otpada iz kućanstava. Uz navedeno, provesti će i ranije spomenute izobrazno-informativne aktivnosti kojima će se educirati stanovništvo i turisti, što će za krajnji cilj imati smanjenje količine biootpada i hrane na području cijele općine. Time će pridonijeti smanjenju količine hrane iz kućanstva koju trenutno svi zbrinjavaju na Kaštijunu, a koja se smatra jednim od glavnih uzročnika stvaranja neugodnih mirisa.

Načelnik Kirac zahvaljuje ministrici Vučković, direktoru Fonda Balenu te županu Miletiću na današnjem svečanom uručenju Odluka i Ugovora o sufinanciranju. Izjavljuje kako Općina Medulin od 2023. godine radi na smanjenju količine biootpada te ističe da će se spremnici za otpad koje će uskoro nabaviti, koristiti za zbrinjavanje hrane iz kućanstava na području općine. Za preuzimanje te vrste otpada Općina će angažirati ovlaštenog preuzimatelja, što će u konačnici rezultirati ne zbrinjavanjem biootpada i hrane na Kaštijunu, već na drugoj ovlaštenoj lokaciji. Uz spremnike za biootpad, kojih će Općina putem budućih nabava priskrbiti dovoljan broj kako bi pokrila potrebe svih kućanstava, nabaviti će i spremnike za zbrinjavanje pelena čiji otpad neće završavati na Kaštijunu već će ga zbrinuti ovlašteni preuzimatelj.

Načelnik Kirac naglašava da će svim navedenim aktivnostima Općina djelovati u smjeru smanjenja opterećenja ŽCGO Kaštijun otpadom i to prvenstveno otpadom od hrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter