Do kraja godine rješavanje raskrižja Munat

Na Općinskom vijeću Ližnjana o maloljetnicima, infrastrukturi i budućim projektima

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: Facebook)

(Foto: Facebook)


U poprilično mirnom tonu protekla je sjednica ližnjanskog Općinskog vijeća, no, prema riječima vijećnika to se ne može reći za ponašanje nekolicine ližnjanskih osnovnoškolaca. Naime, mještani Općine u posljednje se vrijeme suočavaju i s divljanjem maloljetnika koji u večernjim satima čine popriličnu štetu na području Ližnjana - razbijaju ogledala, šaraju zgrade, a devastirali su i nedavno obnovljenu školu. Načelnik je istaknuo da je više puta obaviještena i policija, a poslan im je i apel da češće patroliraju, osobito u večernjim satima.

Quadovi

U planu je da učenici škole, među kojima su i ona djeca koja su ju išarala, zajedno s roditeljima ofarbaju njenu fasadu.

Pričalo se i o projektu Munat, odnosno o prometnoj regulaciji tamošnjeg raskrižja, za koji je napravljen elaborat. S obzirom da je na tom raskrižju ljeti velika gužva, što otežava promet zbog automobila parkiranih na cesti, cilj je da se taj parking prebaci na veliki parking pred zgradom općine.
- Predviđeno je da se krene do kraja godine. Imali smo javno izlaganje projekta, razmotrit će se i neki od komentara mještana. I inače je raskrižje opasno, a pogotovo u sezoni kad je prometnije. Bit će i onih koji će negodovati jer neće moći parkirati pred dućanom ili kafićem - rekao je načelnik Marko Ravnić.

Vijećnicu Irenu Vojak zanimalo je što je s ližnjanskom ribarnicom, budući da se i sami mještani žale da ona već određeno vrijeme ne radi. Načelnik je objasnio da je obrtnik koji je ondje poslovao preminuo, a na natječaj koji je raspisala Brnestra, nitko se nije javio.
- Razlog je to što iako je praktički besplatno na godinu dana, naknada iznosi oko 30 eura godišnje, pretpostavljam da je to jer većina ribara svoj ulov u ljetnim mjesecima vrlo lako proda mještanima s molova, turistima, restoranima i slično. Treba razmisliti kako privući nekog za iduću godinu - ističe Ravnić.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Još jedan problem na koji se Ližnjanci žale, predstavila je vijećnica Laura Spada Manzin. S obzirom na velik broj quadova koji se svakodnevno mogu vidjeti kako jure po Ližnjanu, po privatnim parcelama i nerazvrstanim cestama, podižući pritom veliku prašinu, upitala je plaćaju li Općini Ližnjan naknadu budući da koriste općinske ceste. S riječima da bi quadovima trebalo stati na kraj, nadovezao se i vijećnik Josip Perković.

- Riječ je o vozilima koji voze na razvrstanim cestama koje mi uređujemo, naravno da rade određenu štetu, ali kao i svi auti koji po njima prolaze - ističe Ravnić, dodajući da ne postoji način kako im naplatiti uslugu ili zabraniti pristup, eventualno da će se na zaštićenim Natura Histrica područjima u budućnosti moći ograničiti ili naplatiti ulaz.

Brnestra

U kojoj je fazi planiran nogostup od Puntica prema selu, upitao je vijećnik Dean Perković. Istaknuo je da je novi hotel povećao broj turista i time broj pješaka koji hodaju tom dionicom, pogotovo u večernjim satima. Ravnić je objasnio da je napravljena lokacijska dozvola, riječ je o županijskog cesti, pa se trenutno rješava papirologija. Idući je korak pokretanje postupka izvlaštenja, budući da šetnica zalazi u privatne parcele.

Loren Kaić, član nadzornog odbora Brnestra, napomenuo je da su mještani nezadovoljni radom ovog komunalnog trgovačkog društva te da bi ga trebalo reorganizirati, s čime se složio i sam načelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter