počast rudarskoj tradiciji

Obnovljen Spomen prostor rudaru-rudaru borcu

| Autor: Glas Istre
Spomenik rudaru-rudaru borcu

Spomenik rudaru-rudaru borcu


"Labin je izrastao na rudarskoj tradiciji, trudu i radu labinskih rudara kojima ovime odajemo počast. Spomen prostor rudaru-rudaru borcu priča je o svima nama, našem gradu i povijesti, a ovim projektom obnove ono postaje najljepši javni prostor u gradu, prikladan za manifestacije i provođenje slobodnog vremena Labinjana i Labinjanki, kao i svih njegovih posjetitelja", poručio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić povodom Dana grada Labina i svečanog otvaranja obnovljenog Spomen prostora rudaru-rudaru borcu.

- Spomenik je kroz ovu obnovu dobio potpuno novo lice koje odražava njegov povijesni značaj i identitet grada. Ovo monumentalno zdanje nazvano Spomen prostor rudaru-rudaru borcu kojeg čine četiri velika rudarska željezna čekića od korten čelika čiji se dekorativni korozivni sloj ne mijenja, izgrađen je još prije 40 godina, no ovom je obnovom dobio svoje potpuno izdanje arhitektonskim, okolišnim i rasvjetnim uređenjem čime postaje višenamjenski spomen-prostor", istaknuo je Glavičić.

Osim rudarskih čekića, silazak u suteren simbolizira silazak ispod zemlje. Skalinade na sjevernoj i južnoj strani ujedno su dva gledališta na koja stane stotinjak ljudi, a centralni dio je pozornica. Postavljanjem paravana ispod čekića mogu se dobiti dvije odijeljene pozornice.

Spomenik rudaru-rudaru borcuSpomenik rudaru-rudaru borcu

- Sretni smo i ponosni jer ovaj Spomen prostor rudaru-rudaru borcu napokon ima višenamjensku svrhu – s jedne strane predstavlja obilježje i simbol našeg grada u čast svim rudarima koji su svoju mladost, radni vijek, ali i život dali rudniku, dok s druge strane, taj prostor postaje novo mjesto okupljanja građana, moderno i urbano središte na kojem će se održavati razne manifestacije", kazao je Glavičić.

Ovaj monumentalni prostor, koji simbolizira bogatu rudarsku povijest Labina i Labinštine, sada je u potpunosti uređen prema izvornoj viziji autora, pokojnog labinskog umjetnika Quintina Bassanija i rovinjskog arhitekta Berislava Iskre, koji je i sada sudjelovao u njegovoj obnovi. Upravo na prigodnom obilježavanju otvorenja ovog novog labinskog prostora, osim uzvanika sudjelovao je i unuk pok.umjetnika Quintino Bassani.

Radovi na obnovi uključivali su oblaganje parternih površina bijelim betonom, postavljanje kamenom obloženih klupa i zidova, te instalaciju moderne rasvjete koja osvjetljava skulpturu i okolni prostor. Posebna pažnja posvećena je hortikulturnom uređenju, čime je dodatno naglašena jedinstvenost i simbolika ovog prostora, a u tom dijelu radovi će se i nastaviti ne bi li se kreirala jedna ugodna urbana oaza za sve generacije. Za potrebe izvođenja radova na hortikulturi Grad Labin je povukao sredstva u iznosu od 125.000 eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u cjelokupne radove na hortikulturi bit će uloženo ukupno 157.750 eura.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter