komemoracija

Otvoren Spomen-park NOB-a na Tičanu: Dužni smo mladima prenijeti činjenice kako ne bismo ponavljali greške prošlosti

| Autor: Glas Istre
(Foto Općina Višnjan)

(Foto Općina Višnjan)


Naša je dužnost mlađim generacijama dosljedno prenijeti činjenice povijesti kako ne bismo ponavljali greške prošlosti, a borba protiv totalitarnih i autoritarnih režima utkana je u temelje suverene Hrvatske, poruka je s otvorenja Spomen-parka narodnoslobodilačke borbe i komemoracije povodom 81. godišnjice bitke na Tičanu u općini Višnjan.

U svom govoru, Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, naglasio je značaj slobode koju danas uživamo, naglašavajući koliko je ona bila daleka i teško ostvariva u vrijeme kada su borci dali svoje živote. Upozorio je na važnost educiranja mladih o povijesnim događajima kako bi se izbjegle greške prošlosti.

(Foto Općina Višnjan)(Foto Općina Višnjan)

Sam Spomen park koji je izgrađen na originalnom mjestu bitke će se valorizirati i s turističke strane, čime će ovo područje dobiti novu dimenziju i postati atraktivno za posjetitelje. Ovakav pristup doprinosi očuvanju povijesne baštine, ali i potiče lokalni razvoj, unoseći novu razinu vitalnosti i života u zajednicu. 

Mattich je istaknuo važnost očuvanja sjećanja na 84 poginula borca koji su dali svoje živote za slobodu Istre i Hrvatske. U parku su simbolično posađene 84 ruže, a najavio je i da će u budućnosti biti zasađena stabla kao trajni spomen na poginule te se ujedno zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta kojim općina Višnjan pokazuje dostojanstveno vrednovanje društveno-povijesnih činjenica.

(Foto Općina Višnjan)(Foto Općina Višnjan)

Idejno arhitektonsko rješenje, prostora Spomen parka s postojećim kipovima pokojnog Zdenka Sile podijeljen je u tri simbolične sobe koje u prostoru ograđuju kružno postavljene šetnice i prateći drvored. Park, površine 7.862 m2, je spoj inspirativnog prostora s decentnim kipovima riječkog arhitekta, koji je u intervencijama u prirodi našao izražaj u memorijalnoj arhitekturi. Prostornu organizaciju Spomen parka s postojećim spomenicima, dostojnu narodnih heroja, osmislio je arhitekt Filip Tadin.

Prigodnom obilježavanju bitke na Tičanu uz Matticha, sudjelovali  su i: Sandra Čakić Kuhar, predsjednica Skupštine Istarske županije; Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ada Damjanac, predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije; Mirko Buić, predsjednik Porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata; Arduino Matošević, predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista, potomci poginulih heroja, kao i čelnici obližnjih lokalnih samouprava te mnogobrojni mještani i posjetitelji Višnjana.

Posebno emotivan trenutak na skupu bilo je čitanje imena svih poginulih koje je vodio Jože Šuran, čija je hrabrost bila inspiracija u borbi protiv fašizma. Svojim djelovanjem, bio je uz svoje suborce ključan u organizaciji otpora protiv talijanske i kasnije njemačke okupacije u Istri.

(Foto Općina Višnjan)(Foto Općina Višnjan)

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca Poreštine, Arduino Matošević, zahvalio je svima na dolasku te naglasio važnost ovakvih okupljanja za očuvanje kolektivnog sjećanja na borbu za slobodu i borce koji su dali život za naše bolje sutra. Istaknuo je da su vjerovali kako su jedino na taj način mogli ostvariti stoljetnu težnju istarskog čovjeka da živi slobodan na svojoj zemlji.

Dani sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima podsjećaju nas na važnost očuvanja povijesnih činjenica. Kao društvo, dužni smo prenositi ove vrijednosti kako bi buduće generacije učile iz prošlosti i gradile zajedništvo na temeljima demokracije i poštovanja ljudskih prava. To su bili generalni zaključci s komemorativnog skupa, uz poziv na daljnje očuvanje vrijednosti slobode i zajedništva koje su ovi heroji svojim žrtvama omogućili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter