SPOMENIK RUDARU BORCU

Novo urbano središte Labina prema zamisli autora iz 1980.

| Autor: Branko Biočić
Spomenik Rudaru borcu u centru Labina (Snimio Branko Biočić)

Spomenik Rudaru borcu u centru Labina (Snimio Branko Biočić)


U središtu Labinu privodi se kraju uređenje i obnova prostora oko spomenika Rudaru borcu. Taj će spomen-prostor za nekoliko tjedana konačno izgledati kako su ga prije 40 godina zamislili njegovi autori, labinski umjetnik pokojni Quintino Bassani i rovinjski arhitekt Berislav Iskra. Svojom jedinstvenošću podsjećat će na prošlost koja je obilježila Labin i Labinštinu, a Labinu donijeti jedno novo urbano središte kakvo i zaslužuje.

U srcu grada

Intenzivni radovi kroz mjesec i pol dana bit će zgotovljeni te će nakon toga preostati još samo hortikulturno uređenje okoliša. Ovime će ovaj velebni prostor biti uređen prema viziji autora koja je bila odabrana na velikom natječaju za idejno rješenje spomenika davne 1980. godine.

- Spomen-prostor rudaru priča je o svima nama. Nalazi se u samom srcu Labina, prolazimo tuda često, nesvjesni veličine i značaja toga prostora. Sjecište je to triju dijelova grada koje su gradile tri različite države: Casacapa i Casermona iz doba Italije, Novih zgrada iz doba Jugoslavije i Katura izgrađenih i u doba Jugoslavije, a dijelom i u doba samostalne Hrvatske. Poveznica svega toga je mali labinski čovjek koji je svojim radom i rukama sve to izgradio, a simbol svih njih labinski su kovari koji su izgradili čitav grad. Nakon 40 godina smogli smo snage, hrabrosti i mudrosti da dovršimo ovu urbanu memoriju rudarstva, za koju sam siguran da će dovršetkom linijske rasvjete ispod skulpture te uređenjem hortikulture postati najljepši javni prostor u gradu, prikladan za manifestacije i provođenje slobodnog vremena Labinjana i Labinjanki, kaže gradonačelnik Valter Glavičić.

Beton i kamen

Posljednja dva mjeseca radovi su se većim dijelom odvijali na gornjem platou spomenika, a obuhvaćali su uređenje parternih površina, oblaganje klupa i obodnih zidova kamenom te postavljanje rasvjete koja osvjetljava rubne dijelove platoa. Istovremeno, završava se oblaganje zidova granitnim kockama na dijelovima gdje se spajaju donji i gornji plato spomenika.

Parterne površine gornjeg platoa uz spomenik uređene su kao lijevani pod od bijelog betona, klupe i obodni zidići obloženi su kamenom, s tim da je na sjevernom rubnom dijelu platoa sagrađena klupa koja je bila predviđena izvornim projektom, ali 80-ih godina nije izvedena.

Spomenik iz zraka (Foto Vanjski izvor)Spomenik iz zraka (Foto Vanjski izvor)

U zelenom pojasu istočno i zapadno od platoa postavljena je rasvjeta, dok je linijska, dekorativna rasvjeta autora umjetnika rasvjete Deana Skire u podnožju spomenika, čija vrijednost je 150 tisuća eura, prijavljena za financiranje kroz INTERREG Hrvatska-Slovenija. Upravo za postavljanje te rasvjete predstoji ugradnja pocinčanog nosača pri vrhu zidova ispod spomenika. Potrebno je još fugirati granitne kocke, urediti pješačke spojeve platoa spomenika s pješačkim stazama na sjevernom i južnom dijelu, završiti kamenorezačke radove i postaviti granitne kocke na spoju postojećih zidića i zelene površine te druge sitne radove završnog uređenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter