tradicija, folklor i melodija

Danas se u Raklju pleše folklor i bira najbolja manešta! Donosimo detalje za čak dva programa u jednom danu

| Autor: Ian Tataj
(Foto: TZ Marčana)

(Foto: TZ Marčana)


Danas se u Raklju iščekuju tradicionalna gastro manifestacija "U Rakljansken loncu" i 30. smotra folklora "Rakalj u srcu".

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

Manifestacija će se održati na malonogometnom igralištu u Raklju, a kulinarske ekipe započinju s kuhanjem maneštri u rakljanskim loncima u 18 sati.

Najbolja maneštra

U 20.30 sati slijedi revijalni nastup folklornih društava HKGD-a Dunav iz Vukovara, KUD-a Uljanik iz Pule te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja. Posjetitelje će od početka do kraja zabavljati istarski etno folk rock sastav Šćike, a neće izostati ni prigodna ugostiteljska ponuda istarskih jela poput maneštre te pršuta i sira. Po završetku smotre tročlani stručni žiri će proglasiti i nagraditi tri najbolje maneštre. Lokalni rukotvorci i OPG-ovi izložiti će svoje domaće proizvode (maslinovo ulje, vino i med) te ručno rađene suvenire (lonce, kažuniće, lutke u tradicionalnoj nošnji).

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

S ciljem valorizacije tradicije lončarstva, TZO Marčana će, zahvaljujući mještanima izložiti nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Rakalj je kroz povijest poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem zemlje – gline i kvarcnog kamena, "gnjila" i "solena".

Solen su Rakljanski lončari mrvili pa zatim miješali sa gnjilom (glinom) i na taj način ručno oblikovali lonce, koje su pekli kako bi postali otporni na visoke temperature. U Istri je kroz 19. i 20. stoljeće vladalo veliko siromaštvo te se trgovalo po izreci "Mira na miru, na viru" - što bi u današnje moderno doba značilo "Čist račun, duga ljubav". Tako bi stanovnici Raklja po Istri prodavali lonce na način da bi se kukuruzom, pšenicom i ostalim namirnicama napunilo lonac do vrha, lončari bi lonac zamijenili za namirnice koje bi stale u lonac, a zauzvrat bi poljoprivrednici i domaćinstva dobila upravo taj lonac koji bi napunili svojim namirnicama.

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

Glazbeni će dio programa, kako smo već napisali, biti povjeren bendu Šćike - oni su etno folk rock band, i nisu samo glazbeni sastav; oni su čuvari tradicije, inovatori koji svojim talentom i strašću prenose duh Istre svakim odsviranim akordom.

Njihova glazba je mozaik zvukova koji se stapaju u jedinstvenu sliku ruralnog života, odražavajući bogatu povijest i kulturu našeg kraja. Svaki član benda donosi jedinstvenu boju u ovaj mozaik, od virtuoznih solo dionica na violini koje pričaju priče o ljubavi i tuzi, do dubokih tonova basa koji odzvanjaju poput eha iz drevnih vremena.

Šćike su poznate po svojoj sposobnosti da stvore most između prošlosti i sadašnjosti, kombinirajući tradicionalne instrumente poput sopela, miha, bajsa i trieštine s modernim aranžmanima. Njihovi nastupi bude osjetila i pozivaju na interakciju. Dok sviraju, članovi benda često podijele priče o porijeklu pjesama, o ljudima koji su ih stvarali i o značenju koje te melodije nose kroz generacije.

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

U Raklju će Šćike predstaviti širok repertoar, od dirljivih balada koje su se u prošlosti pjevale pod zvjezdanim nebom, do veselih plesova koji su odzvanjali kroz kamene uličice istarskih gradova. Njihova glazba je pozivnica za putovanje kroz vrijeme, prilika da se osjeti puls života kako je nekad bio, ali i da se proslavi život kakav je i kako ga Šćike vide danas.

Proslava tradicije

Uz Šćike će se u Raklju proslaviti tradicija, oživiti će se stari običaji i stvoriti nova sjećanja. To je i prilika da se zajedno s bendom zapleše i stvara participativna interakcija i povezanost posjetitelja s izvođačima, da se rukama plješće u ritmu muzike i da se pjeva srcem.

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

Tko god ove subote svrati u Rakalj može biti dio čarolije tradicije, te se prepustiti melodijama koje su odoljele vremenu, koje su se prenosile s koljena na koljeno i koje su ostale svjedoci nebrojenih priča.

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

Manifestaciju organizira TZO Marčana sa KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Općine Marčana. Parking za posjetitelje predviđen je uzduž prilazne ceste i uz malonogometno igralište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter