U RAKLJANSKEN LONCU

FOTOGALERIJA / Tradicionalna gastro manifestacija privukla brojne posjetitelje na malonogometno igralište

| Autor: Jelena Milović


U Raklju se ove subote održala tradicionalna gastro manifestacija »U Rakljansken loncu« i 30. smotra folklora »Rakalj u srcu«. Program koji uvijek privuče brojne posjetitelje ni ovoga puta nije razočarao. Naprotiv. Puno smijeha i dobrog raspoloženja bilo je ove subote na malonogometnom igralištu u Raklju, a kulinarske ekipe započele su s kuhanjem maneštri već u 18 sati.

Posebni lonci

Veselo, uz mirise koji su se nadaleko osjećali iz rakljanskih lonaca, pet se ekipa nadmetalo kako bi upravo njihov odnio prevagu i pobijedio. Za vrijeme kuhanja, porazgovarali smo s ekipama koje su bile vidno dobro i natjecateljski raspoložene.

- Ovdje smo jer smo prošle godine u svim našim grupama keramičara radili rakljanske lonce. Moram priznati da si svojatam tu zaslugu jer je moja pokojna mama iz Raklja. Našeg mentora Igora Fabrisa, koji je i danas ovdje, »natentala« sam da radimo rakljanski lonac. Ove godine pretendiramo na prvo mjesto. Danas kuhamo u loncima koje nismo mi izradili, jer bi u tom slučaju sigurno pobijedili, a ovako kuhamo svi u istim loncima, uz smijeh nam govori Mima Valić iz Art Studia Pula (keramičari) koja je ipak priznala da stari lonci u kojima kuhaju imaju poseban šmek. Također, lonci mogu biti iz tog razloga izloženi samo žaru, a ne direktnoj vatri, otkriva nam naša sugovornica, a vrijeme kuhanja je otprilike dva do tri sata.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

U njihovoj ekipi bili su, osim spomenutog Fabrisa i naše sugovornice, Petra Pilar i Mirjana Pejić. Nije nam htjela otkriti tajnu njihovog lonca, ali je naglasila ljubav kao »tajni sastojak« koji je utkan u njega. Namirnice dobivaju svi u istoj količini i vrsti, a biti najbolji uvijek počiva na nijansama. Teško je reći koliko porcija ispadne iz jednog petlitarskog ili desetlitarskog lonca, ali njih je uvijek premalo za preveliki interes brojnog pučanstva koje se odazove na ovu manifestaciju, saznajemo. Srećom, ponude ima i izvan natjecateljskog djela.

Ekipi Crvenog križa ovo je bila druga godina da se natječu, a odmah nas uz smijeh upućuju kako je tajna dobrog pašta fažola koju su pripremali - dobro vino.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- To je vino koje mi popijemo dok kuhamo, tako da budemo čim bolje, šale se na početku. Međutim, odmah ističu pešt koji je vrlo važan, a napravljen po domaću. S kuhanjem su krenuli svi u isto vrijeme, a najavili nam pravi domaći far.

- Kuhamo po uzoru na none; na sve none. Ne možemo vam otkriti tajni sastojak jer onda ne bi bio tajni, ali možemo reći da je ljubav svakako sastojak kojeg koristimo. Sve radimo s guštom, a kako volontiramo u Crvenom križu iz ljubavi, tako i kuhamo iz tog razloga. Dobar omjer i dobar balans, otkrile su nam iz ove ekipe koju čini pet dama; dvije profesionalke i dvije volonterke. One su: Jasna Vekić, Mirej Barbić, Elena Rudela, Rosanda Percan i Milva Percan Tulek. Prošle su se godine toliko dobro zabavile da ove jednostavno nisu htjele to propustiti i jedva su dočekale ovaj dan, premda neke od njih inače ne preferiraju ovaj tip fešte, dok ga druge naprosto obožavaju. Tajna neodoljivosti Raklja, vele nam, leži u nepatvorenosti i iskrenosti mještana koji oko sebe šire samo pozitivnu energiju.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Iako je, sportskim rječnikom, bitno sudjelovati, pobijediti na Rakljansken loncu stvar je i prestiža, tako da ambicija nije nedostajalo. Ekipa Mendula nastupila je kao dvojac dama, a one su Antonela Benussi i Silvana Skender, prošlogodišnje pobjednice.

- I prošle godine kuhale smo kapuz, tj, jotu. Mislim da smo prošle godine pobijedile jer se u našoj hrani osjetila ljubav prema kuhanju, ali i prema Raklju. Sve se to prelije u lonac. Čini se da smo pogodile okuse, a naša jota je bila onakvog okusa kakvog su oni očekivali da mora biti. Samo mi od ekipa danas radimo jotu, a gušt nam je samo i sudjelovati pa nije najvažnije da pobijedimo. Ovdje je prekrasno i posebno, a posebna je i atmosfera kada posjetitelji krenu kušati naša jela, otkrivaju nam ove dvije dame, koje su na ovom natjecanju bile već u više navrata.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Inače, glazbena skupina Mendula veliki je prijatelj Raklja i njegovih mještana, često se druže i nastupaju zajedno s KUD-om Rakalj. Glazba i kuhanje imaju jako puno poveznica, vele nam ove dvije dame.

- To je prvenstveno strast, a slobodno možemo reći i umjetnost, pojašnjavaju.

Kad govorimo o strasti, ona često ruku pod ruku ide s mladosti, pa su nam tako Alen, Enis i Predrag iz Boćarskog kluba Rakalj, ukratko opisali čime će se oni predstaviti. Riječ je o jedinoj domaćoj ekipi iz mjesta koja sudjeluje na manifestaciji od samih njenih početaka.

- To je nama već tradicija, a ako nema politike budemo prvi, uz smijeh nam govore ovi veseli dečki.

- Zanimljiv je rakljanski lonac i kuhanje u njemu. Drugačije se u njemu kuha i miša ta hrana. Drugačiji je i gušt, valjda zbog zemljanog materijala lonca, ali i samog njegovog oblika. Ovog puta po prvi put kuhamo drugačiju maneštru, pa ćemo vidjeti ča će biti, otkrili su nam, a na opasku da će možda i sami sebe iznenaditi, potvrđuju je uz smijeh. Do sada su uvijek kuhali maneštru od koromača, a ovu godinu ga nisu imali pa su se odlučili poigrati s maneštrom na nešto drugačiji način. Jelo koje su kuhali u subotu nisu nikad probali kuhati niti kući, ali su samouvjereno poručili da očekuju prvo mjesto.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

A kad govorimo o veselju koje kuhanje donosi, najbrojnija i posebno raspoložena ekipa svakako je bila ona DVD-a Marčana: Erik, Leon, Monika, Emanuel, Leonardo, Mauro, Leana i još jedan Erik.

- Prošle smo godine kuhali i bili smo treći. S obzirom da nam je bio prvi put, i s obzirom na naše neiskustvo, bilo je ok, a ove godine vrijedi pokušati možda biti i bolji. Neki od nas studiraju pa smo prisiljeni sebi kuhati doma. Večeras kuhamo maneštru od fermentuma - (kukuruza, op.a.), a idemo na blef i pomalo prema receptima naših baba i dida. Uvijek ima neki tajni sastojak, ali ga nećemo otkriti, opisala nam je ova vesela ekipa.

Dok je još trajalo kuhanje, održana je smotra, nakon koje je tročlani stručni žiri proglasio tri najbolje maneštre. Prvo mjesto osvojila je maneštra pašta fažol ekipe Art Studia Pula (keramičari), koji su prošle godine osvojili drugo mjesto i podijelili ga s, i ove godine, drugoplasiranom ekipom Crvenog križa Pula koja je skuhala maneštru s farom. Treće mjesto osvojila je maneštra sa slanutkom ekipe Boćarskog kluba Rakalj, ali kao što to obično i biva, ni ovdje nije bilo razočaranih, premda su u natjecateljskom duhu iščekivali rezultate. U skuhanim porcijama uživali su i posjetitelji, koji su s nestrpljenjem dočekali proglašenje kako bi se i sami uvjerili u umijeće jela nastalih iz ovog znamenitog lonca.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Dobra atmosfera

Dobra atmosfera i jako dobra posjećenost odlika je ovogodišnje gastro manifestacije, za koju mnogi kažu da im je omiljena te ističu upravo i razlog; Rakalj ocjenjuju kao mjesto izvrsnog domaćinstva.

- Mi smo iz Vareški, iz Medulina, Ližnjana, Barbana, Valture i Marčane. Neki od nas su prvi put ovdje, a neki drugi. Došli smo zbog dobre prošlogodišnje maneštre, a znat ćemo kakva je ove godine kad je večeras probamo. Lonci nam se čine mali, bit će gužve, ali mi smo brzi, reklo nam je ovo veselo društvo koje se mislilo i preko novinara »ogrebati« za neki obrok preko veze. Naravno, sve to u duhu dobrog raspoloženja koje je vladalo za ovim stolom. Našalili su se i da je ipak dobro nešto pojesti kući kad se ide na feštu, kako se bi ostali gladni. Što više ovakvih fešti, tim bolje, složili su se svi, a posebno onih fešti koje njeguju tradiciju i tradicijska jela. To je prava promocija sela, smatraju oni. Pored ove fešte i maneštre, istaknuli su i marčansko šugo, ali i feštu od sardela koja se održavala iste večeri.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Izložba lonaca

S ciljem valorizacije tradicije lončarstva, TZO Marčana je, zahvaljujući mještanima, izložila i nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Rakalj je kroz povijest poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem zemlje – gline i kvarcnog kamena, »gnjila« i »solena«. Manifestaciju je organizirala TZO Marčana s KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Općine Marčana.

Smotra folklora

Osim gastro programa uslijedio je i onaj umjetnički; revijalni nastup folklornih društava u sklopu 30. smotre folklora »Rakalj u srcu«. Nastupili su HKGD Dunav iz Vukovara, KUD Uljanik iz Pule te domaćini susreta, KUD Mate Balota iz Raklja, koje je publika posebno pozdravila. Ovakvi nastupi na ponos su kraja i neizostavni štovatelji tradicije. Posjetitelji su cijelu večer uživali i uz istarski etno folk rock sastav Šćike koji su, također, čuvari tradicije i inovatori.

Svojim talentom i strašću prenose duh Istre svakim odsviranim akordom. Nije izostala ni ugostiteljska ponuda istarskih jela poput izvan-natjecateljske maneštre te pršuta i sira. Lokalni rukotvorci i OPG-ovi izložili su svoje domaće proizvode - maslinovo ulje, vino i med - te ručno rađene suvenire, poput lonaca, kažunića i lutki u tradicionalnoj nošnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter