"U Rakljansken loncu" i 29. smotra folklora "Rakalj u srcu"

Sve su maneštre bile odlične i dobitne

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: TZ Marčana)

(Foto: TZ Marčana)


Tradicionalna gastro manifestacija »U Rakljansken loncu« i 29. smotra folklora »Rakalj u srcu« održane su u subotu u Raklju. Mnogobrojni posjetitelji, mještani, ali i drugi gosti, uživali su u bogatom programu koji je obuhvatio kulinarske delicije, folklorne nastupe i raznovrsnu ponudu lokalnih proizvoda.

- Interes za tradiciju u svakom smislu, bez obzira je li riječ oukusnoj maneštri polako kuhanoj u stoljetnom loncu ili pak o tradicijskim plesovima, napjevima, nošnjama i instrumentima, u ovo moderno vrijeme je sve veći. U tom smislu sve što je autohtono, domaće i prirodno želimo dodatno valorizirati i prezentirati, rekla je Maja Bizjak, direktorica Turističke zajednice Općine Marčana.

(Foto: TZ Marčana)(Foto: TZ Marčana)

Središnji događaj bio je natjecateljski dio u kojem je pet kulinarskih ekipa pripremalo maneštre u tradicionalnim rakljanskim loncima. Maneštre su se spremale od pet različitih namirnica - bobića, koromača, jote, proljetnih i pašta-fažola. Stručni žiri u sastavu Cvitka Brgića, Dušana Percana i Marina Valića proglasio je najbolje maneštre. Prvo su mjesto za najbolju maneštru podijelile ekipe Mendule iz Vrsara i Bočari iz Raklja, drugo mjesto su podijelili kreativci Art Studija iz Pule i ekipa GO Crvenog križa Pule, dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Marčana. Sve su maneštre, saznajemo, bile odlične i dobitne.

Tijekom dana, posjetitelji su imali priliku kušati i ugostiteljsku ponudu koja je uključivala istarske specijalitete poput pršuta, sira, pedoća i domaćih fuži s tartufima. Također, lokalni rukotvorci i obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložili su svoje proizvode poput maslinovog ulja, vina, ljekovitog bilja te ručno rađenih suvenira u tradicionalnoj nošnji i prirodne kozmetike.

Posebno vrijedan dio manifestacije bila je izložba nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Naime, Rakalj je poznat po vještini lončara koji su ručno izrađivali lonce miješanjem gline i kvarcnog kamena.

Manifestaciju jsu organizirali Turistička zajednica i Općina Marčana, KUD »Mate Balota« iz Raklja i DVD Marčana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter