bijelo dugme u kamenolomu cave romane

FOTO / Večer obojana strašću prema glazbi i pozitivnim vibracijama pred tisućama ljudi

| Autor: Ian Tataj
(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)


Bijelo dugme okupilo se nakon skoro 20 godina od posljednjih koncerata, a tijekom zlatne turneje "Doživjeti stotu"; legendarni rockeri slave za svojih 50 godina karijere, prvi koncert u Hrvatskoj, održali sinoć u Vinkuranu.

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)(Foto: Youtube / Bijelo dugme)

Postavu benda na turneji čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima i Zoran Redžić na basu, dok je klavijature svirao Ogi Radivojević.

Kamenolom Cave Romane ispunjen publikom raznih generacija primio je s oduševljenjem velike zvijezde jugo rocka, a posebno su bile emotivne reakcije na njihove najveće hitove – teško je reći koji su to, obzirom na bogatu diskografiju. Hitovi su samo pljuštali.

Bilo kako bilo, koncert je za mikrofonom otvorio Tifa, koji je kao vokal nosio pjesme "Padaju zvijezde", "Ha, ha, ha", "Meni se ne spava", "Ako možeš, zaboravi", "Ipak, poželim neko pismo", "Aiaio radi radio", "Lažeš", "Za Esmu", "Zašto me ne podnosi tvoj tata", "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", i "Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani". Nakon Tife, palicu glavnog vokala preuzeo je Alen Islamović, koji je uvodno briljirao otpjevavši famoznu pjesmu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", jedan od onih evergreena nostalgije prema staroj državi.

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)(Foto: Youtube / Bijelo dugme)

Nastavio je Alen, s "Evo zakleću se", "Ćiribiribela" "Šta ima novo", "Ako ima Boga", "Nakon svih ovih godina", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Te noći kada umrem, kada odem, kad me ne bude", "Doživjeti stotu", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Napile se ulice", i konačno "A i ti me iznevjeri". Na koncu, Tifa i Alen pjevali su skupa pjesme koje su sačuvali za sam kraj; "Hajdemo u planine", "Đurđevdan", "Ima neka tajna veza", i "Ružica si bila, sada više nisi", sve uz bok Gorana Bregovića koji je svoje gitarsko umijeće, nikad iščezlo, pokazao još jednom.

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)

Članovi benda su imali česte interakcije s publikom, s kojom su stvorili emotivnu vezu – jedni su poticali druge da iskažu svoje osjećaje, i cijela je večer bila obojana strašću prema glazbi, te pozitivnim vibracijama.

Zbog tolikog interesa, špekuliralo se da će biti još koncerata, no članovi benda su ipak postali svjesni da se u gust raspored turneje ne može tek tako zakazivati koncerte.

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)

- Nažalost, ne možemo zakazati još jedan koncert, ali pripremili smo livestream, poručio je nekoliko dana uoči koncerta Goran Bregović uz naputak da je bend za sve koji nemaju ulaznicu za rasprodani istarski koncert pripremio prijenos uživo putem platforme LOLI. "Bit će ludo!", rekao je za kraj.

Uistinu, količina ljudi koja se slila u kamenolom u nedjelju, bila je impresivna, što govori o tome kolik su trag velikani pustili ne samo na sceni, već u srcima ljubitelja glazbe ovog područja. Sudeći naoko, okupilo se u Vinkuranu barem oko pet tisuća ljudi, kako već ranije napomenuto, ne samo generacija koje su odrastale uz tada "nove" hitove, već i puno mlađih. Sve u svemu, jamačno jedan od uspješnijih koncerata u Cave Romane ove godine.

(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)(Snimila Barbara Fornažar / Flash studio)

Bijelo dugme je dosad održalo pet koncerata ove turneje, a tijekom dvogodišnje turneje održat će ih simboličkih 50, u gradovima regije, ali i u inozemstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter