Nestašica kvasca vjerojatno je jedna od bizarnijih pojava koja je posljedice histerije izazvane koronavirusom. Gomilanje brašna i šećera, pa i toaletnog papira, nekako ima smisla. Uz to, manično se kupovalo ulje, šećer, trajno mlijeko, a zavladala je prava pomama za sapunima svih vrsta. Kupovala se flaširana voda, a za dezinficijense više nitko ni ne pita. Ničega s više od 60 posto alkohola u trgovinama nije bilo. Ali zašto kvasac? Naravno, ako ne bude kruha. A valja se i zasladiti kolačima. Za sve one, nesretnike koji se nisu uspjeli dočepati kvasca nudimo recept za kruh bez kvasca.
Soda bread
Beskvasni kruh napravljen sa sodom bikarbonom sve je popularniji, pogotovo kod mladih ljudi koji sve žele brzo gotovo. U Velikoj Britaniji postao je toliko popularan da ima i vlastiti naziv- soda bread, a sve zbog toga što je izuzetno lagan za napraviti i vrlo brzo gotov. Zbog svoje gustoće i krutosti savršeno utječe na gastrointestinalni trakt i pridonosi radu crijevnih mišića. No, uz to, slična dosljednost nekih ljudi čini se neprihvatljivom za potrošnju. Glavna je pozitivna točka odsutnost kvasca, a kao posljedica toga crijevna mikroflora nije oštećena, a sadrži i mnogo tvari korisnih za zdravlje. Što se tiče nedostataka, veličina kruha i specifični okus može se smatrati najznačajnijim. Ljudi su navikli na bujni i mirisni kruh s kvascem, a njegov brat bez kvasca ima gustu strukturu i stoga će biti skoro dva puta manja. Jer, upravo je kvasac ono što kruhu daje veličinu. A u beskvasnom kruhu vrijedi ona - manje je više. I ne manje važna činjenica je da mnogi smatraju da je ovaj kruh čak i zdraviji. Pa ako niste kupili kvasac, možda ste napravili i nešto dobro za svoje zdravlje.
Brza priprema
Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone, jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili mlaćenice. Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus, a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i teksturu kruha.
Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer. Zatim dodajte fermentirani mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom. Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža, oblikujte X na gornjoj strani. Kruh pecite na 200 ?C, 35- 45 minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem.