(Arhiva Glasa Istre)
Često čujete kako ljudi kažu "pucali smo od zdravlja", a onda počnu pričati o starim jelima. U vrijeme kada cijene hrane iz dana u dan rastu, možda je vrijeme da ih se prisjetimo. Budući da za njihovu pripremu nije potrebno puno sastojaka, zovu ih i "sirotinjska jela".
Bilo da je razlog bila udaljenost od najbliže trgovine ili skroman budžet, “sirotinjska jela” pripremala su se s vrlo malo namirnica, a često su to najukusnija jela kojih se rado sjećamo.
Ovaj zdravi ručak je lagan i jeftin, a jednostavan za napraviti. Da bi bio ukusniji, kupusu dodajte i drugo povrće poput crvenog luka (koji prethodno upržite), paprike, češnjaka po želji, rajčice i peršina.
Na uprženi luk dodajte kuhani krumpir i izgnječite ga pa začinite mljevenom paprikom, soli i paprom po želji.
Iako će mnoge starije podsjetiti na djetinjstvo, našoj je djeci ovo jelo nezamislivo.
Ništa jednostavnije, poslužite sa sirom, napravite salatu od rajčice i imate ručak idealan za vruće ljetne dane.
Posložiti oguljene krumpire, posoliti, popapriti i dodati sitno sjeckani crveni luk. Zatim dodati brašno i miješati uz dolijevanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata na 250 C.
Kad ne znate što biste doručkovali ili večerali, izmrvite kruh u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak se i mnogoj djeci sviđa.
Stari kruh izmrvite na komadiće i zalijte vrućom vodom. Zagrijte ulje ili mast i kad se zagrije prelijte sirom ili kiselim mlijekom. Može se raditi i s mlijekom umjesto s vodom, ali i bez masnoće i ulja.
Grah je kaloričan i pun proteina pa mu uopće ne treba meso. Paprika i luk odličan su dodatak grahu.
Umjesto da za doručak ili večeru jedete mesne prerađevine pune aditiva, napravite prepečenac i popijte jogurt.
Upržite luk i dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte vodom, kuhajte pa dodajte umak od rajčice i začinite. U krumpirovu juhu po želji možete dodati i drugo povrće, primjerice papriku.
Ploške jabuke umočite u smjesu za palačinke i pržite na vrućem ulju pa pospite šećerom u prahu.
Pogaču pospite šećerom i prelijte vrućim mlijekom. Velika je šteta što je danas svaki kruh pun aditiva pa je to veće zlo nego dodati malo šećera, piše portal Buka, a prenosi N1.
Ništa jednostavnije. Poredajte kore, namažite ih i pečeno tijesto prelijte vrućom vodom.