Ilustracija (Unsplash)
Soda bikarbona ne prestaje oduševljavati svojom svestranošću i korisnošću u svakodnevnom životu. To je sredstvo za čišćenje koje nježno uklanja prljavštinu i ostatke.
Kada se pomiješa s hladnom vodom, soda bikarbona može pomoći u čišćenju voća i povrća uklanjanjem pesticida, prljavštine i drugih neželjenih stvari.
Evo kako jednostavno očistiti jagode:
1. Pomiješajte malo sode bikarbone s vodom, otprilike žlicu po litri
2. Stavite jagode u vodu i ostavite ih da se namaču oko 5 minuta
3. Zatim ih isperite pod tekućom vodom jednu po jednu, postupno uklanjajući peteljku. To pomaže spriječiti da bilo kakve štetne tvari izvana uđu u voće.
Kako biste uklonili višak vode, osušite ih papirnatim ručnicima ili upotrijebite centrifugu za salatu.
U drugom slučaju obložite centrifugu upijajućim papirom, ubacite jagode i pustite ih da se polako vrte oko 15 sekundi. Jednostavno, zar ne?
Iz više razloga. Prije svega, soda bikarbona je kemijski spoj koji ima izvrsna svojstva čišćenja: pomaže u učinkovitom uklanjanju prljavštine, ostataka pesticida i drugih kontaminanata prisutnih na površini jagoda.
Također ima antibakterijska svojstva, koja mogu pomoći u uklanjanju svih bakterija prisutnih na površini jagoda. Ovo je važno kako bi se osigurala sigurnost hrane i smanjio rizik od kontaminacije štetnim bakterijama.
Također je siguran i netoksičan proizvod kada se pravilno koristi. To ga čini boljim izborom u odnosu na oštrija sredstva za čišćenje ili kemikalije koje mogu ostaviti štetne ostatke na vašim jagodama.
Jagode prirodno sadrže kiseline koje mogu utjecati na njihov okus i svježinu. Soda bikarbona može djelomično neutralizirati ove kiseline, pomažući u održavanju svježeg, slatkog okusa jagoda.