omiljena poslastica

Nastala zbog nestašice kakaa, a teglica se proda svake dvije sekunde: Danas je Svjetski dan Nutelle

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


U moru tužnih, loših vijesti, virusa i bakterija, tu je i jedna posve slatka vijest. Danas se, naime, slavi dan jedne od najpoznatijih slastica, omiljenih u cijelom svijetu. Svjetski dan Nutelle. Mnogi će reći, eh, u moru dana borbe protiv ovog, onog, dana ovog voća, povrća, životinje, što nam treba i dan Nutelle.

Nekome je svaki dan svjetski ili pak osobni dan Nutelle, netko pazi na liniju i onda, kada ga ulovi "žuta minuta" krene jesti Nutellu sa žlicom, a nekome je pak Nutella jedini porok. Ako to može uopće biti porok.

Šećer? Kalorije? Zdravi život? Hmmm. Ima i, vele, zdravih Nutella, iz domaće radinosti, bez šećera. Netko će odmah postaviti pitanje može li nešto što je jako zdravo biti i jako ukusno. No, o ukusima se ne raspravlja. A o okusima, to je već druga stvar.

Sve zbog nestašice

Svjetski dan Nutelle slavi se od 2007. godine. Nutellu je Ferrero lansirao (nije ne, svemirska letjelica, ali za taj proizvod, mnogi bi se složili, nema prikladnije riječi) pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, mada korijene vuče iz početka 19. stoljeća.

Sve se to desilo zbog nestašice kakaa nakon Drugog svjetskog rata, a glavni krivac za to je Pietro Ferrero. Taj domišljati slastičar iz talijanskog Piemontea, odnosno iz regije Pijemont, da bi se štedio kakao, dragocjen i dostupan u malim količinama, krenuo je proizvoditi namaz od lješnjaka s manjom količinom kakaa. I sve ostalo je povijest.

Prava receptura strogo je čuvana poslovna tajna talijanske tvrtke Ferrero. Kako se i gdje jede? Netko će reći da nema do palačinki s Nutellom, za druge je najbolje jesti s kruhom, netko će navaliti na teglicu sa žlicom, a mnogi je kombiniraju u raznim kolačima i slasticama.

Prema nekim statistikama, ako ćemo tome vjerovati, jedna teglica Nutelle proda se svake dvije i pol sekunde.

Iako je Nutella prvi put izašla na tržište 1964., njezina preteča, namaz Supercrema, postojao je još od 1951. godine. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduie, stvorene 1946.. Glavni sastojak, lješnjak, je tipični proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero.

Dakako, valja napomenuti da Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Tako primjerice podatci vele da ona u Italiji sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.

S Nutellom se, vele gastro-znalci, može napraviti krema sa šlagom, mascarponeom, ali i razne vrste muffina, brownie. Može to biti preljev i za waffle, koristi se uz sladoled, ali može biti dio torte, punjenja za brioše, za jesti s keksima, ili pak s pizzom. Ili pak izmisliti neki posve drukčiji recept.

Uslast

O tome je li je nezdrava i koliko, u doba kada se promiču zdrave namirnice i zdravi način i režim prehrane, na njezin rođendan, nećemo raspravljati. Neka to bude za neku drugu priliku. Za neku manje slatku priliku. Talijanska reklama veli "Che mondo sarebbe senza Nutella?" (Kakav bi to svijet bio bez Nutelle)?

Kako za koga. Kakogod, uslast.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter