DODIJELJENE NAGRADE

69. PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Čista petica za "Zbornicu" Sonje Tarokić

Film "Zbornica" osvojio je pet Zlatnih Arena: Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatnu Arenu za režiju (Sonja Tarokić), Zlatnu Arenu za montažu (Borna Buljević), a tu su i Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu koju je dobio Stojan Matavulj za ulogu Siniše, te Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu kojom je nagrađena Nives Ivanković za ulogu Vedrane * Lana Barić za ulogu Vesne u filmu "Glava velike ribe" redatelja Arsena Oremovića nagrađena je za najbolju žensku ulogu, a Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ocjenjivački sud u sastavu Stefan Ruzowitzky (predsjednik), Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić odlučio je o nagradama na ovogodišnjem, 69. Pulskom filmskom festivalu, a Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu "Zbornica" redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

"Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali smo zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film!", istaknuto je u motivaciji žirija.

Nagrada "Breza" Nini Violić

Sonja Tarokić za svoju "Zbornicu" nagrađena je Zlatnom Arenom za režiju.

Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku nagrađen je Stojan Matavulj za ulogu Siniše u filmu "Zbornica", a žiri u obrazloženju ističe: "Svi smo imali takvog nastavnika, svi smo ga mrzili - ali volimo kad netko prikaže njegov karakter na ovako briljantan način."

Zbornica

"Zbornica" Sonje Tarokić - pobjednik 69. Pule

Zlatnom Arenom za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Lanu Barić za ulogu Vesne u filmu "Glava velike ribe" redatelja Arsena Oremovića.

"Kad glumica osvoji ovu nagradu bez 'velikih' dramatičnih scena, bez plakanja, vikanja ili živčanih slomova, onda nas je uvjerila svojom autentičnosti", navedeno je u obrazloženju.

Lana Barić u filmu "Glava velike ribe"- Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu

Lana Barić u filmu "Glava velike ribe"- Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića. Za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu "Zbornica".

Ljubo Zečević dobitnik je Zlatne Arene za sporednu ulogu u filmu "Nosila je rubac črleni" koji je nagradila i publika

Ljubo Zečević dobitnik je Zlatne Arene za sporednu ulogu u filmu "Nosila je rubac črleni" koji je nagradila i publika

Zlatna Arena za scenarij dodijeljena je Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu za film "Stric" redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića. Zlatnu Arenu za oblikovanje zvuka dobio je Frane Homen za film "Punim plućima" redatelja Radislava Jovanova.

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film "Baci se na pod".

Dok je Zlatna Arena za montažu pripala Borni Buljeviću za film "Zbornica", Zlatnu Arenu za fotografiju dobio je Stanko Herceg za film "Punim plućima" redatelja Radislava Jovanova.

Ani Bulajić Črček dodijeljena je Zlatna Arena za masku za film "Illyricvum" redatelja Simona Bogojevića Naratha, dok je Zlatna Arena za kostimografiju pripala Ani Savić Gecan za film "Stric" redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Međunarodne nagrade

Ocjenjivački sud kritike u sastavu Dr. Martin Blaney, Susanne Gottlieb i Hrvoje Pukšec za najbolji film u Hrvatskom programu proglasili su "Zbornicu" redateljice Sonje Tarokić, a u Međunarodnom programu nagrađen je film "Dani suše" redatelja Emina Alpera.

"Dani suše" Emina Alpera - Zlata Arena za najbolji film u Međunarodnom programu i nagrada kritike

"Dani suše" Emina Alpera - Zlata Arena za najbolji film u Međunarodnom programu i nagrada kritike

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa: Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh Zlatnu Arenu za najbolji film dodijelio je filmu "Dani suše" redatelja Emina Alpera.

Zlatna Arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Snježani Sinovčić Šiškov za film "Ljeto kada sam naučila letjeti" redatelja Radivoja Andrića. Zlatna Arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodijeljena je filmu "Dani suše" redatelja Emina Alpera, a posebno priznanje ocjenjivačkog suda pripalo je filmu "Vizija leptira" redatelja Maksima Nakonečnog.

Kroz program Svečane dodjele nagrada 69. Pulskog filmskog festivala vodila su dobro nam znana TV lica, Iva Šulentić i Ivan Vukušić. Ugođaj je svojom glazbom upotpunila istarska kantautorica Elis Lovrić.

Zlatna vrata Pule filmu "Nosila je rubac črleni"

Glasovanjem za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića, produkcijske kuće Švenk d.o.o.. Film je dobio ocjenu 4,57. Ostali filmovi u konkurenciji su dobili sljedeće ocjene: "4:2", red. Anđelo Jurkas (4,04), "Baci se na pod" red. Nina Violić (4,20), "Divljaci", red. Dario Lonjak (4,25), "Glava velike ribe", red. Arsen Oremović (3,99), "Illyricvum", red. Simon Bogojević Narath (3,92), "Nosila je rubac črleni", red. Goran Dukić (4,57), "Punim plućima", red. Radislav Jovanov (4,29), "Stric", red. David Kapac i Andrija Mardešić (3,68), "Šesti autobus", red. Eduard Galić (4,39), Zbornica, red. Sonja Tarokić (4,43).

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter