operni pjevač i fotograf

U grožnjanskoj Galeriji Amato otvorena izložba Voljena Grpca: Fotografije koje uprizoruju kazališni život

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U Galeriji Amato u sklopu programa Nedjeljni divertimento otvorena je izložba "Daske..." Voljena Grpca, poznatog opernog pjevača, ali i fotografa. Događaj je privukao veliki broj posjetitelja, a atmosferu je dodatno uveličao nastup s Vivien Galletta. Kustos izložbe, Eugen Borkovsky, pohvalio je Grpčev rad, ističući kazališni život kao glavnu temu fotografija, koje zrače pokretom, dramatičnošću i živošću.

Grbac je kazao kako su izložene fotografije njegovi osobni odabiri iz dugogodišnje karijere koje su zamrznute u trenutku objektivom fotoaparata, naglasivši odabir crno-bijele tehnike u uprizorenju. Nakon izložbe održan je koncert koji je otvorio Grbac. Na pozornici su uz Grpca nastupili i njegovi učenici, oduševivši publiku kvalitetnim izvedbama u autentičnom starogradskom ambijentu.

- Predstavljene su fotografije koje uprizoruju kazališni život. To su "daske koje život znače" jer njegove fotografije prikazuju intenzivne kazališne scene, od tragedije do komedije, a svaka od njih odiše pokretom i dramatičnom atmosferom, a to kazališna gluma je mnogima način života.

Grbac bilježi trenutke izvan scene; glumce, scenografiju, kostimografiju, operne pjevače i druge sudionike kazališta. Svaka fotografija priča svoju priču, zadržavajući teatralni pokret koji može biti suptilan ili gestualan, baš kao i na pozornici istaknuo je Borkovsky spomenuvši i recentnije teme poput religije, rata i cyber svijeta.

- Jako mi je drago kada dođu prijatelji iz Grožnjana, veliki umjetnici, koje dobro poznajem. Došlo je ljudi iz Rijeke, Zagreba i Pule. "U duši sam Grožnjanac, ali živim u Rijeci jer moja supruga pjeva u kazalištu, u operi, kao što sam i ja pjevao 33 godine. Ova izložba predstavlja moje uspomene s opernih i kazališnih predstava u riječkom Kazalištu Ivana pl. Zajca" objasnio je višestruki umjetnik.

Osvrnuo se i na galeriju te kazao kako treba spomenuti i Hrvatsku glazbenu mladež, koja je jedna od umjetničkih temeljnih institucija Grožnjana, s kojom također surađuje: "Kroz njih sudjelujem u aktivnostima, a u galeriji se održavaju izložbe profesora i studenata zagrebačke Likovne akademije, koja je zbog potresa trenutno u oskudnim uvjetima. Ovdje im galerija služi kao, možemo reći, produžena ruka Akademije objašnjava".

Koncert u intimnom i jedinstvenom ambijentu gradskih zidina započeo je izvedbom "Opatijo bajna" u grpčevoj interpretaciji. Uz Grpca, na pozornici su se izmjenjivali i njegovi talentirani učenici Vivien Galletta, Gabriela Antonac, Ivona Starević, Anai Jelovac, Anita Gunjević, Lara Demarin, Isabella Lučić, Damir Maras i Miodrag Zajc. Svaka izvedba bila je na visokoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter