oduševili publiku

Labinski KUD-ovi Đulistan i Kršanski ljiljani nastupili na manifestaciji Magical Istanbul

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Kulturno umjetnička društva Bošnjačke nacionalne manjine Đulistan iz Labina i Kršanski ljiljani uspješno su nastupali od 29. rujna do 2. listopada na festivalu Magical Istanbul u Istanbulu koji je održan u organizaciji MIOFF, Međunarodna organizacija koja se bavi organiziranjem festivala folkora diljem svijeta.

MIOFF organizira festivale tijekom cijele godine u svim zemljama okruženja. Folklorne i plesne skupine te zborovi dolaze po pozivu MIOFF-a putem društvenh mreža ili se sami prijavljuju, ovisno o interesu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Zahtjevna organizacija

- Mi smo do sada nastupili za MIOFF u Ohridu, Pragu, Budimpešti, Beogradu i ove godine u Istanbulu. KUD Đulistan je izveo splet stilizacije orijentalnih igara koje su, uz oduševljenje publike, izvedene i odlično prihvaćene od strane publike jer glazba, ples i oprema asociraju na turske igre i nošnje. Prvi dio spleta igara je bilo tursko kolo koje u različitim varijacijama izvode sva bošnjačka kulturno-umjetnička društva, a drugi dio orijentalne igre koje se izvode samo u Bosni i Hercegovini, rekla nam je Mirela Karić, predsjednica KUD-a Đulistan u kojem i sama pleše.

Po dolasku u Istanbul, plesači i vodstvo razgledali su grad, odnosno dio gdje su bili smješteni, Aju Sofiu, Plavu džamiju, a drugi dan prijepodne bio je slobodan pa su posjetili Grand Bazar i taj dio grada. U popodnevnim satima članovi KUD-ova uputili su se do mjesta održavanja festivala koji je počeo mimohodom kroz glavnu pješačku ulicu. Na festivalu su sudjelovala i umjetnička društva iz Srbije, Turske, Poljske, Meksika, Hrvatske (Slavonija i Istra), Poljske i drugi.

Tijekom mimohoda brojna je publika pljeskom pratila izvođače, ali je kolonu pratilo i osiguranje koje je pazilo na sudionike tijekom mimohoda i kasnije kad su se vratili ispred dvorane, odnosno kulturnog doma gdje su folkorne skupine plesale turska kola uz pratnju turskih svirača na bubnjevima. Mimohod je trajao oko sat i pol, a nakon toga društva su uvedena u dvoranu i počelo je svečano dijeljenje zahvalnica.

Prije toga publici su se obratili turski predstavnici koji su sudjelovali u organizaciji. Treći dan bio je slobodan za posjet znamenitostima Istanbula kao što su Trg Taksim, Galat kula, vožnja Bosporom, azijskim dijelu Istanbula, shoping itd. Vrijeme je bilo ispunjeno brojnim sadržajima i brzo je proletjelo te je već četvrti dan uslijedio povratak u domovinu.

- Kao predsjednica KUD-a Đulistan jako sam zadovoljna našim nastupom na festivalu. Plesači su profesionalno odradili program, nastupili su u dvije igre, između ostalih i u orijentalnim koje su intenzivno uvježbavali dva mjeseca i na ovom festivalu su izvedene prvi put. Za nas je veliki doživljaj bio doći na jedan ovakav festival koji je bilo jako zahtjevno odraditi. Pripreme za festival trajale su od početka godine i bilo je potrebno puno truda, sredstava i volje za rad.

Bilo je potrebno osigurati financijska sredstva za realizaciju koja smo najvećim dijelom dobilo preko programa kojeg smo prijavili na natječaj za program amaterizma Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Zadnjih mjesec dana imali smo probe tri puta tjedno. Uz plesače u Istanbul je putovalo i nekoliko članova KUD-a jer smo imali i maloljetne plesače tako da nam je bila potrebna pomoć da bi se sve uspješno realiziralo, rezimirala je Karić.

(Snimio Branko Biočić)Mirela Karić i Ervada Hevešević, voditeljice Đulistana i Kršanskih ljiljana (Snimio Branko Biočić)

Nošnje s početka 19. stoljeća

KUD Kršanski ljiljani nastupili su na festivalu u tradicionalnim bošnjačkim gradskim nošnjama s početka 19 stoljeća, s Bošnjačkim igrama i napjevima iz Bosne i Hercegovine, a članovi društva izveli su recital posvećen Bosni i Hercegovini.

KUD Kršanski ljiljani aktivirali su unutar svog društva pjevačko - recitatorsku sekciju koja je na ovom festivalu prvi put predstavila svoje društvo s recitalom posvećenom matičnoj domovini. Predsjednik KUD-a je Esad Čolić, a podpredsjednica Albina Silahić.

- Mi smo od osnivanja u veljači 2010. imali veliku želju posjetiti Istanbul i napokon nam se ta želja ispunila. Do sada smo nastupali u mnogim europskim gradovima, Ohridu, Pragu, Budimpešti, Beogradu, a s KUD-om Bosna iz Pule u Milanu. Financijski je to bilo zahtjevno organizirati, dugo smo se pripremali i uz pomoć sponzora na kraju i uspjeli.

Bili smo fantastično dočekani, ugodno smo se osjećali i razmijenili iskustva s ostalim društvima iz raznih zemalja koji su ovdje nastupili, čak i s Meksikancima. Dobili smo veliki pljesak publike i pohvale organizatora, rekao je Esad Čolić, a voditeljica Kršanskih ljiljana, potpredsjednica Đulistana, koja također pleše Ervada Hevešević je dodala da im je to bio najveći i najbolji nastup na sjajno organiziranom festivalu.

- Upoznali smo mnoge ljude i dobili najveći pljesak publike, a dok nismo mi nastupili najveći su dobili Meksikanci. Pripremali smo se posebno mjesec dana uz tri probe tjedno. Koreografiju nam je radio Refik Kulić Fikan iz Sarajeva koji se tim poslom bavi 40 godina. Cijela moja obitelj je angažirana u KUD-u, suprug Mirsad je zadužen za organizaciju, glazbu i izlete, kćerke Alhena, koja je studentica, i Leynah, koja je učenica, plešu, kao i sin Wajel, rekla je Ervada.

Nastupom i cijelim izletom bile su zadovoljne i plesačice. Irma Miljković iz Labina pleše u Đulistanu od drugog razreda osnovne škole jer, kako kaže, voli plesati i redovita je na probama osim kad je spriječena zbog posla.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Ljepote Istanbula

- U Istanbulu je bilo predivno, grad je to s puno džamija i znamenitosti, ali i slatkih maca. Naš nastup je bio odličan. Nikad u životu nismo bili tako dobro dočekani i ugošćeni. Publika nas je izvrsno prihvatila i nagradila naš nastup dugim aplauzom. To je za nas bilo predivno iskustvo, rekla je Miljković, a Neira Karić koja pleše u Kršanskim ljiljanima kratko je dodala da je ovo za njih bio jako lijepi doživljaj i ujedno nagrada za trud. "Odlično smo otplesale našu koreografiju", rekla je Neira.

Nova plesačica je labinska srednjoškolka Vanessa Rebronja kojoj je to bio drugi javni nastup.

- Osjećam se ugodno u ovom društvu, nisam imala nikakvu tremu. Zadovoljna sam sa svojim i našim cjelokupnim nastupom, iako uvijek može još bolje. Očekujem nove koreografije i smotre i to na lokalnoj razini, a do kraja godine i u Zagrebu, zaključila je Vanessa.

Slijedeći nastup oba društva imaju 12. listopadu u općini Kršan na tradicionalnoj Smotri istarskih folkora a do kraja godine nastupiti će i u Zagrebu na državnoj smotri Bošnjačkog folkora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter