Vetva, šuma i kornjače

Nuša Hauser održala koncert u klaustru franjevačkog samostana

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Igor Dražić/PUF)

(Snimio Igor Dražić/PUF)


Vetva je šuma u središnjoj Istri koja se spušta u dolinu rijeke Raše, a ja sam uz nju prolazila dugo godina, u vrijeme kad sam radila u Pićnu, sve do unatrag godinu i pol dana. Svakim sam danom vozila na relaciji Pula-Pićan i imala puno vremena za razmišljati, pa i o pjesmama koje bi mi nadolazile.

I radila sam u prilično samotnom okruženju, za mene potpuno novoj realnosti, s posebnom tišinom i mirom kojeg dotad nisam mogla ni zamisliti. Uvjerena sam da je i taj ambijent doprinio novim idejama, pa i novim iskustvima koja su se usporedo s tim činjenicama u istom prostoru i vremenu događala. Muzika ili zvuk, kako hoćete, stih, su se tako dogodili kao idealan, prirodan medij za komuniciranje mojih proživljenih stanja.

Drugačije nisam ni htjela ni mogla, a nekako sam ih trebala oblikovati. Tako je prije nekoliko dana izjavila muzikologinja, a sada i kantautorica Nuša Hauser za naš list vezano za njezin album prvijenac "Vetva", koji je uspješno koncertno predstavljen u crkvi svetog Franje u subotu navečer pred brojnom, i više nego zadovoljnom publikom.

Poetsko-glazbena inspiracija

I zbilja, njezino tumačenje o nastanku toga albuma na najbolji mogući način tumači tu poetsko-glazbenu inspiraciju, u tom snažnom epsko-lirskom izričaju gdje autorica donosi šaroliki tematski spektar osjećaja, emocija, misli, ponekad pomalo mistično, zatim se sve nastavlja poetskim crescendom gdje predstavlja i pojedine tematski, ali i glazbeno vrlo snažne dionice.

Nije izvela sve pjesme iz "Vetve", tu su bile i stvari iz njezinog novog ciklusa "Dialogues", što je u biti radni naziv za njezine nove stvari, ali, kako je rekla u uvodu, samo radni naziv, budući da je nedavno Mia Dimšić objavila "Monologue".

Klavir je kod nje nekada tek diskretna pratnja, drugi put dolazi do snažne simbioze gdje postaje gotovo pa ravnopravan s glasom, a neki kao apstraktni, sugestivni zvukovi dolaze iz te šume, iz te Vetve što navode na misaonost, na promišljanje, introspekciju, a to se sve čini poput neke čarolije iz šume.

Tamniji tonovi, epski, kao da dočaravaju onu skrivenu karakteristiku šume s njezinim mračnim tajnama, ali i ne samo, već one lirske trenutke suncem obasjane.

Uz smijeh, Nuša je kazala da (još) ne zna napamet tekstove iz svih pjesama, a da je neke od njih snimila s Petrom Bazdanovićem, Jovanom Jokom, Zhelom, kao i s Mironom Hauserom. Također, kazala je da su protagonisti tog koncerta i kornjače, kojih je u vanjskom prostoru svetog Franje, gdje je koncert održan, prilično puno, i koje izlaze navečer.

- Usporite sutra korak kad uđete u klaustar. Uz vas koračaju kornjače. Usmjerite pogled k nebu, ondje se u tišini sakupljaju molitve i nade, kazala je Nuša.

Nova uloga

Koncert je održan u sastavu ovogodišnjeg PUF-a, a publika je toplim aplauzom nagradila Nušu za njezin emotivan i glazbeno kvalitetan nastup. Neki od nazočnih, rekli su da su im "Dijalozi", u nastajanju, još snažniji i razrađeniji od "Vetve" koja je, kako smo mogli vidjeti, vrlo dobro prihvaćena od zadovoljne publike u svetom Franji, koja e pozdravila Nušinu novu ulogu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter