ime koje vrijedi zapamtiti...

Mladi domaći glumac Gabrijel Perić ostvario velik uspjeh u SAD-u. Njegova "američka priča" počela je u Balama 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Teatar Fort Forno)

(Foto: Teatar Fort Forno)


Još jedan veliki uspjeh ostvario je Gabrijel Perić, mladi osječki glumac, brojnoj domaćoj publici poznat i iz predstava Teatra Fort Forno iz Bala. Ovih se dana vratio iz SAD-a gdje je na poziv svojih američkih domaćina s velikim uspjehom odigrao monodramu „The Reader of People“ na engleskom jeziku u sveučilišnom kazalištu u Greenvilleu (John D. Messick Theatre Arts Centre, North Carolina, ECU). Riječ je o engleskoj verziji predstave „Čitač ljudi“, autorskom projektu renomiranog redatelja Roberta Raponje i glumca Gabrijela Perića, iz produkcije Teatra Fort Forno. Koncem kolovoza i početkom rujna na Sveučilištu ECU u Sjevernoj Karolini Gabrijel Perić je boravio i na umjetničkoj rezidenciji, a njegova američka priča počela je u Balama.

(Foto: Teatar Fort Forno)(Foto: Teatar Fort Forno)

„Na prošlogodišnjem Festivalu mladog teatra u Balama sudjelovao sam na radionici mjuzikla koju su vodili američki profesori s East Carolina Universityja: Trent Blanton, Jessica Doyle Makkes i Jared Eben. Svidio im se moj pristup radionici i rad na ulozi MC-a iz mjuzikla „Cabaret“ kao i priprema Valjeanovog solilokvija iz mjuzikla „Les Miserables“. Isto tako na Festivalu su gledali i premijernu izvedbu „Čitača ljudi“ na hrvatskom jeziku. Profesor Trent mi je već tada rekao kako je monodrama forma koja bi i njemu bila izuzetan izazov čak i nakon brojnih odigranih turneja mjuzikala velikih produkcija. Pohvalio je lakoću postojanja na sceni, držanje pažnje publike tijekom cijelih sat vremena kao i precizan i konkretan prijenos slika, misli i emocija.

(Foto: Teatar Fort Forno)(Foto: Teatar Fort Forno)

Izrazili su želju da odigram predstavu kod njih u Greenvilleu i da sudjelujem s njima u ovogodišnjoj produkciji predstave za Festival mladog teatra u Balama. Poslali su mi pozivno pismo i sve se potom odvilo vrlo brzo, objašnjava Gabrijel Perić kako je došlo do ove hrvatsko-američke suradnje.

Govoreći o svom boravku u Greenvilleu, gradu koji ga je podsjetio na rodni Osijek, kaže da je „nevjerojatno koliko neka profesionalna poznanstva mogu toliko kliknuti na više razina i to nakon vrlo kratkog vremena“.
Monodramu „The Reader of People“ na engleskom jeziku odigrao je 24. kolovoza u sveučilišnom kazalištu u Greenvilleu (John D. Messick Theatre Arts Centre, North Carolina, ECU).

„Izvedba je bila jedinstveno iskustvo za studente i profesore ponajviše zbog drugačijeg pristupa kazališnoj umjetnosti. Publika je pohvalila dikciju, akcent, pokret i otjelotvorenje brojnih uloga kao i glasovne transformacije, suigru s publikom, preciznost i čistoću izraza kao i implementaciju lutkarskih vještina na njima nov način“, priča Gabrijel, posebno ponosan što je njegov lik Lucian Friendlic, kojeg tumači u predstavi, „uspio podijeliti svoju životnu priču s ljudima drugih kulturoloških odrednica, iskustava i drugačijeg pogleda na kazalište kao izvedbenu umjetnost i način života“.

(Foto: Teatar Fort Forno)(Foto: Teatar Fort Forno)

Izvedba „Čitača ljudi“ u SAD-u još je jedna potvrda da dojmljiva, iskrena i glumački snažna izvedba Gabrijela Perića u ovoj autobiografskoj monodrami, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iskrene reakcije publike od smijeha do suza, osobnih čestitki glumcu kojeg gledatelji čekaju nakon izvedbe želeći podijeliti s njim svoje dojmove, sve do dječjih zagrljaja - tek su dio atmosfere koja Gabrijela Perića i „Čitača ljudi“ prate od prošlogodišnje premijere u Balama sve do danas.

Predstava je do sada imala čak 40 izvedbi, a svjedočila joj je publika u Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Bilju, Puli, Prematuri, Vodnjanu, Žminju, Krnici, Višnjanu, Kanfanaru, Fažani, Rovinju, Požegi, Slatini, Varaždinu, Splitu, Zadru… Gostovao je i na TKT Festu u Tuzli te na 3. Zagrebačkom festivalu monodrame u Teatru &TD, a igrao je na hrvatskom i engleskom.
„Predstavu ću aplicirati na inozemne festivale tako da suradnji neće nedostajati, a imam i podosta vjernih pratitelja „Čitača“, koji željno iščekuju nove najave izvedbi“, kaže Gabrijel Perić te ističe iznimno uspješnu suradnju s HAPIH-om, koji je pokrovitelj predstave.
Iz SAD-a se mladi glumac vraća obogaćen novim iskustvima te kaže: „Drago mi je da sam otvorio neke nove kazališne mogućnosti.

Isto tako, moji domaćini u Greenvilleu izrazili su želju da im održim radionicu lutkarstva i njegovoj primjeni u dramskom teatru tako da postoji velika mogućnost da nastavimo suradnju i u SAD-u, kaže Gabrijel, koji je tijekom boravka u Greenvilleu sudjelovao i na nastavi profesora Trenta Blantona koji na tamošnjem sveučilištu predaje kolegije glume s naglaskom na mjuzikl i glazbeni teatar, a posebno ga se dojmila nastava vezana uz analizu Shakespearovog stiha jampskog pentametra koji unutar svoje strukture ima upisane glumačke radnje, misli i stanke.
„Također, u sklopu pripreme predstave za Festival mladog teatra u Balama, imao sam mentorstvo profesora Dana Rutzena koji mi je pomogao u pripremanju glasovnog aparata za izraženije vokalne mogućnosti“, kaže Gabrijel i najavljuje ovogodišnji Festival mladog teatra u Balama koji će biti održan od 23. do 28. kolovoza, a tema je naslovljena „Korijeni“.

„U sklopu festivalske teme razrađujemo ideju 'obitelji' i arhetipove obiteljskih uloga: majka, otac, sin i kćeri. Što nas čini takvima kakvi jesmo? Naši korijeni? Roditelji imaju očekivanja. Djeca imaju aspiracije. Ponekad se ne preklapaju, ali često postoji nerazumijevanje u odnosu roditelja i djece. Naslov predstave je '...yet our roots remain as one'; služeći se ovom zajedničkom mišlju: 'Kao grane na stablu možemo rasti u različitim smjerovima, ali naši korijeni ostaju isti.

U suštini, pripremamo glazbene brojeve različitih mjuzikala oko kojih ćemo napraviti konceptualnu predstavu bez linearne fabule već ćemo kratkih formama scena i monološkim dionicama pokriti kockice mozaika glazbenih motiva obitelji i odnosa koji proizlaze iz zajedničkog suživota. Dramaturgiju predstave kao i tekst koji ju slijedi, prepustili su meni jer su prepoznali poetsku čistoću izraza koju sam često nudio u improvizacijama teksta kojeg sam pisao za vrijeme svoga boravka s njima. Tražiti točnu misao na engleskom jeziku kojom mogu izraziti ono na vrhu jezika, zna biti veliki izazov, ali čitanje Shakespearea i analiza metrike stihova kao i stilsko oblikovanje izraza, pomoglo mi je u toj zadaći“, kaže Gabrijel.

Među projekte koji slijede tijekom jeseni ubraja i brojne dogovorene izvedbe kazališne predstave „ Novac“, kojeg potpisuju Robert Raponja i on, a prilog je financijskoj pismenosti mladih, u školama diljem Hrvatske. Svoj scenski život nastavlja i predstava „Da te pitam, da te pitam...“ Kordelije Paladin u režiji Roberta Raponje i produkciji Teatra Fort Forno, koja je premijeru imala ovog ljeta na otvaranju Malog Bemba u Balama, a u kojoj Gabrijel Perić glumi uz Moniku Duvnjak.

„U planu su i neki novi projekti. Tko zna, možda je i još jedna monodrama na pomolu, a do tada započinjem suradnju s pulskim Teatrom Naranča gdje radimo projekt baziran na basnama. Suradnja s osječkim ogrankom Matice Hrvatske nedavno je ponovno urodila plodom. U novom dvobroju časopisa Književna revija, objavio sam dramski tekst za djecu „Kraljevanje“ koji će vrlo vjerojatno pronaći svoje mjesto na sceni u skorije vrijeme, kaže Gabrijel Perić, glumac čije ime vrijedi zapamtiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter