Višak natrija

Ove svakodnevne namirnice vas potajno napuhuju: Nutricionisti otkrivaju skrivene izvore soli

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dobro je poznato da izrazito slana hrana može uzrokovati nadutost i osjećaj tromosti. Mnogi ljudi pokušavaju izbjeći ovaj problem tako što iz prehrane izbacuju grickalice poput čipsa i pereca – no to nisu jedini "krivci" na koje treba pripaziti, piše Index.hr.
 
Mnoge namirnice koje konzumiramo svakodnevno, uključujući i one koje izgledaju zdravo, mogu sadržavati velike količine natrija, što doprinosi zadržavanju vode u tijelu i nelagodi. Prekomjeran unos soli može nas učiniti nadutima i jednostavno loše raspoloženima. Zato je važno znati u kojim se namirnicama skriva višak natrija kako biste donijeli bolje prehrambene odluke, smanjili nadutost i osjećali se najbolje moguć.
 

1. Konzervirane juhe

Konzervirane juhe su jedan od najpraktičnijih obroka – često izgledaju hranjivo, osobito one koje sadrže puno povrća i proteina. No, nažalost, većina ih je prepuna natrija.
 
"Čak i 'zdrave' ili 'low-fat' verzije mogu sadržavati više od 800 miligrama natrija po porciji", upozorava nutricionistica Suzanne Hyslop za SheFinds. To lako može pridonijeti zadržavanju vode u tijelu, ostavljajući nas nadutima i bez energije tijekom dana.
 

2. Prerađeno meso

Koliko god voljeli prerađeno meso, ono dolazi s nizom mana, a jedan od glavnih problema je visoki udio natrija.
 
"Ova vrsta mesa može sadržavati više od 1000 miligrama natrija po porciji, kako bi se osigurala dulja trajnost", objašnjava Hyslop.
 

3. Svježi sir

Svježi sir je bogat proteinima, svestran i ukusan dodatak prehrani. Međutim, ako želimo smanjiti unos natrija i izbjeći nadutost, možda bismo trebali pripaziti na količinu koju konzumiramo.
 
"Većina opcija dostupnih u supermarketima prepuna je soli", ističe Hyslop.
 
Ako volimo svježi sir, možemo potražiti varijante s manjim udjelom natrija kako bismo smanjili unos soli, a pritom zadržali nutritivne prednosti.
 

4. Kruh

Iako kruh ne djeluje naročito slano, može sadržavati iznenađujuće velike količine natrija, zbog čega može doprinijeti nadutosti ako ga često konzumiramo.
 
"Mnogi kruhovi sadrže između 200 i 400 miligrama natrija po kriški, što se brzo zbraja", objašnjava Hyslop.
 
Kako bismo smanjili unos natrija, trebamo provjeravati deklaracije i birati varijante s nižim udjelom soli ili cjelovite žitarice koje često imaju bolji nutritivni profil.
 
Uzimajući u obzir ove savjete, možemo bolje kontrolirati unos natrija, smanjiti nadutost te osjećati se lakše i energičnije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter