brojni benefiti

Himalajska sol u zadnje je vrijeme pravi hit, i to s dobrim razlogom

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako provodite puno vremena proučavajući recepte na internetu ili uživate gledajući kuharske emisije, možda ste naišli na himalajsku sol. Danas je dovoljno uobičajena da ćete je vjerojatno pronaći pored obične kuhinjske soli u trgovinama sa začinima.

Ali ako nikada niste koristili ovu sol, vjerojatno želite znati što je to prije nego kupite staklenku koju ćete dodati u smočnicu.

Ne samo da je ova ružičasta sol lijepa za oko, već postoje i neke prednosti njezine upotrebe za začinjanje hrane i u vašim receptima.

Što je zapravo himalajska sol?

Ružičasta himalajska sol je nerafinirani, neprerađeni sirovi mineral koji potječe iz regije Punjab u Pakistanu, koja se nalazi blizu podnožja Himalaja. Kemijski je vrlo blizu kuhinjskoj soli, jer sadrži do 98 % natrijevog klorida (obična kuhinjska sol obično ima 97 %-99 %).

Prednosti himalajske soli

Natrij je esencijalni mineral koji se nalazi u soli, a vaše ga tijelo treba za održavanje niza funkcija poput kontrakcije i opuštanja mišića. Dodatne prednosti uključuju reguliranje sadržaja vode u cijelom tijelu. Ali je li himalajska sol bolja za vas od obične soli?

O tome se može raspravljati i nema pravog konsenzusa. Himalajska sol je nerafinirana i stoga u prirodnijem stanju. Prema nekim mjerenjima himalajska sol sadrži više od 84 različita minerala u tragovima, uglavnom kalcija, kalija i magnezija. Ali budući da je 98 % himalajske soli napravljeno od natrijevog klorida, premalo je drugih minerala koji bi pružili bilo kakve ozbiljnije dodatne zdravstvene koristi.

Što je sa sadržajem joda i natrija?

Jod je još jedan mineral koji je vašem tijelu potreban za održavanje funkcije štitnjače i metabolizma stanica. Obična kuhinjska sol obično ima oznaku "jodirana", što znači da je sol pročišćena s malom količinom joda, što može spriječiti nedostatak joda.

Budući da je himalajska sol nerafinirana, nema dodanog joda. Prirodni jod može biti prisutan u tragovima, ali ne toliko kao jodirana kuhinjska sol. Što je natrija tiče, himalajska sol ima otprilike istu količinu natrija kao kuhinjska sol – jedna čajna žličica himalajske soli ima 2200 mg natrija, a jedna čajna žličica kuhinjske soli ima 2300 mg.

Kako koristiti himalajsku sol

Himalajska sol ima isti okus kao i uobičajena sol, stoga slobodno koristite ovu sol u omjeru 1:1 u bilo kojem receptu koji zahtijeva običnu sol. Količina natrijevog klorida u himalajskoj soli otprilike je ista kao i u drugim kupljenim solima, što znači da se okus vašeg jela neće značajno promijeniti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter